Alpha 1 News

Σε πολιτικό αδιέξοδο η κυβέρνηση στο θέμα των 8 Τούρκων αξιωματικών

Σε πολιτικό αδιέξοδο έχει αυτοοδηγηθεί η κυβέρνηση στο θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών οι οποίοι κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη μετά το ατυχές πραξικόπημα στην γείτονα χώρα τον περασμένο Ιούλιο.
     
Το Μαξίμου οδηγήθηκε σε αδιέξοδο καθώς ακολούθησε  πρόχειρες αδόκιμες τακτικές χωρίς καμία σοβαρή διπλωματική προσέγγιση των καίριων γεγονότων με κοντόφθαλμες πολιτικές αντιλήψεις και αποδεχόμενο πυροτεχνήματα ανώριμων πολιτικά υπουργών που έσπρωξαν στην κυριολεξία τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε αδόκιμα, ευτελιστικά αδιέξοδα τόσο για τον ίδιο ατομικά όσο και για την εξωτερική πολιτική της χώρας.
       
Ελάχιστες ώρες διήρκεσε το «πυροτέχνημα» που γνωστοποίησε ως λύση για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, καθώς κατέπεσε χθες ολοκληρωτικά από τον αντιπρόεδρο  της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ.
       
Ο Σταύρος Κοντονής, εν όψει του επικείμενου ανασχηματισμού, έπεισε το Μαξίμου ότι έχει στο τσεπάκι του την λύση για τους 8 Τούρκους. Μάλιστα, για να γίνει απόλυτα πιστευτός στα άπειρα στελέχη του περιβάλλοντος του Πρωθυπουργού επικαλέστηκε τη  σύμφωνη γνώμη  ενός εν ενεργεία αρεοπαγίτη ο  όποιος έχει αποδεχθεί να τον χρησιμοποιεί ο υπουργός Δικαιοσύνης προκειμένου να  πείσει δικηγόρους, δημοσιογράφους, κ.λπ. για το «θετικό» και επωφελές για τους πολίτες  σχεδιαζόμενο νομοθετικό έργο του.
       
Δεν πρέπει να λησμονείται ότι ο  Σταύρος Κοντονής (4.1.2018) στην πρώτη του συνέντευξη προς τους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου Δικαιοσύνης μετά από 14 μήνες  στην ηγεσία του εν λόγω υπουργείου, επικαλούμενος το άρθρο  8 του Ποινικού Κώδικα  δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δικαστούν στην Ελλάδα οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί που κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2017, εφόσον όμως το ζητήσει η γείτονα χώρα.
       
Το  κινεζικής προέλευσης «πυροτέχνημα» του Σταύρου Κοντονή διήρκεσε ελάχιστες ώρες  και διπλωματικά ελάχιστα δευτερόλεπτα, καθώς χθες  ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, επαναλαμβάνοντας το αίτημα της Άγκυρας για έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, έκανε λόγο για μία «εξαιρετικά λανθασμένη απόφαση», αναφορικά με την προσωρινή παροχή ασύλου στον έναν από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς.
       
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αντιπρόεδρος, «όσοι συμμετέχουν σε πραξικόπημα» και διαφεύγουν σε άλλες χώρες, «εκδίδονται», προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των κρατών, πάντα μέσα από το διάλογο.
       
Μάλιστα, ο Τούρκος αξιωματούχος τόνισε ότι «πρόκειται για μία εξαιρετικά λανθασμένη απόφαση», προσθέτοντας  ότι «περιμένουμε σύντομα τους οκτώ πραξικοπηματίες. Όσοι συμμετέχουν σε πραξικόπημα και διαφεύγουν σε άλλες χώρες, θα πρέπει να επιστρέφονται».

Πέρα όμως από τα πολιτικά κυβερνητικά ατοπήματα στο θέμα των 8 Τούρκων στρατιωτικών η Κυβέρνηση στην απεγνωσμένη προσπάθεια της να  αγοράσει χρόνο στο θέμα των αξιωματικών της γείτονας χώρας, ενέπλεξε την Διοικητική Δικαιοσύνη και σε πρώτο στάδιο και  βρήκε συμμάχους, οι οποίοι όμως επικρίθηκαν έντονα από το νομικό και όχι μόνο κόσμο.
       
Με άλλα λόγια με απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου δόθηκε άσυλο στον Τούρκο συγκυβερνήτη  του ελικοπτέρου, ο οποίος μαζί με άλλους 7 στρατιωτικούς κατέφυγε στην Αλεξανδρούπολη  μετά  το  αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης    Ιουλίου  2017  στην γείτονα χώρα και αφέθηκε ελεύθερος στη συνέχεια.
       
Αμέσως η Κυβέρνηση έσπευσε μέσα στις ημέρες των αργιών  να καταθέσει στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου (εκεί κρατούνται διοικητικά οι Τούρκοι αξιωματικοί) αίτηση ακύρωση της απόφασης χορήγησης ασύλου για τον ένα από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς