Alpha 1 News

Συνέντευξη της Αναπληρώτριας Γραμματέας Πολιτισμού του ΛΑ.Ο.Σ κ. Σιόγκα Αρετή, στο Evialead.gr

Η Αρετή Σιόγκα, εκτός από αναπληρώτριαΓραμματέας Πολιτισμού του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, είναι και μια γνωστήΧαλκιδέα, η οποία εμπράκτως έχει αποδείξει πως ασχολείταιδιαχρονικά με τα πολιτιστικά θέματα,, τόσο της Χαλκίδαςόσο και γενικότερα. Μια συζήτηση μαζί της αποτελεί πρόκληση καθώς το “πάντρεμα” πολιτικής και πολιτισμού, είναι ένα ζητούμενο, για πολλούς ετερόκλητο. Ωστόσο, για τους γνώστες, αποτελεί το ίδιο και το αυτό. Η πολιτική επηρεάζει τον πολιτισμό και ο πολιτισμός την πολιτική.
Κάπως έτσι ξεκίνησε και η συζήτηση με την Αρετή Σιόγκα. Ξεκαθάρισε από την αρχή πως ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός θεωρεί πως ο Πολιτισμός βρίσκεται σε εγκατάλειψη και όταν χρησιμοποιείται από τους πολιτικούς, αυτό γίνεται για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων, παντελώς διαφορετικών από εκείνες που θα έπρεπε να εξυπηρετηθούν. Αυτός είναι ο λόγος που χρειάζεται ολοκληρωτική αλλαγή του τρόπου θεώρησης των πολιτιστικών ζητημάτων, καθώς και αλλαγή της κεντρικής πολιτικής γραμμής της εξουσίας σε κυβερνητικό επίπεδο.
Evialead.gr: Ποιες είναι οι γενικές γραμμές του ΛΑ.Ο.Σ αναφορικά με τον πολιτισμό;
Α. ΣΙΟΓΚΑ: Εντελώς τηλεγραφικά θα μπορούσα να συνοψίσω στα εξής:
Ναι στην ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων. 
Ναι στην ενδυνάμωση των πολιτιστικών ρευμάτων υπό πατριδοκεντρικό χαρακτήρα και όχι της θολοκουλτούρας. 
Ναι στην επανασύνδεση του λαού με το ιστορικό του παρελθόν. 
Όχι στην εγκατάλειψη της ιστορικής μας αδιόρατης αλυσίδας αναμεταξύ του παρελθόντος – παρόντος – μέλλοντος.
Όχι στη θέαση του πολιτισμού ως δεξαμενής ψήφων λαό γενικότερα την χρησιμοποίησή του για άλλους λόγους, πολιτικούς, προσωπικής κομματικής ανάδειξης, ωφελιμιστικούς κ.λ.π.
Evialead.gr: Μπήκαμε ήδη στην ουσία του ζητήματος “πολιτισμός”, ωστόσο θα θέλαμε να προτάξουμε κάποιες πολιτικές ερωτήσεις πριν εμβαθύνουμε στο θέμα. Για παράδειγμα θέλουμε να μάθουμε εάν ο ΛΑ.Ο.Σ πήρε την κάτω βόλτα μετά την συγκυβέρνηση επί Πρωθυπουργίας Παπαδήμου ή επρόκειτο για κάτι παροδικό και αναστρέψιμο
ΑΡ. ΣΙΟΓΚΑ: Η “κάτω βόλτα” υπήρξε για μια μικρή χρονική περίοδο εξ αιτίας των συκοφαντιών και της διαστρεβλωμένης παρουσίασης των γεγονότων από τα ελεγχόμενα και κατευθυνόμενα Μέσα Ενημέρωσης. Ήδη ο Ελληνικός λαός έχει καταλάβει το βρώμικο παιχνίδι που παίχτηκε τότε και ο ΛΑ.Ο.Σ. είναι αυτή τη στιγμή πιο δυνατός από ποτέ.
Evialead.gr: Πως μπορεί να πείσει ο ΛΑ.Ο.Σ, στην περίπτωση που ανακτήσει τη δύναμή του, ότι δεν θα επαναληφθούν τα ίδια;
ΑΡ. ΣΙΟΓΚΑ: Στόχος μας ήταν, είναι και θα είναι πάντα η προάσπιση των Εθνικών μας συμφερόντων και των συμφερόντων του Ελληνικού λαού.
Evialead.gr: Ποιες είναι οι προτάσεις του κόμματος αναφορικά με την κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες; Υπάρχει διαφορετικός δρόμος ή η Ευρώπη είναι μονόδρομος;
ΑΡ. ΣΙΟΓΚΑ: Εδώ είναι η διαφορά μας. Εδώ φαίνεται η μοναδικότητα των θέσεων του ΛΑ.Ο.Σ. Στόχος μας η Εθνική κυριαρχία, η Εθνική, ανεξάρτητη, αδέσμευτη πορεία. Και εκτός ευρώ; ΝΑΙ! Αν χρειαστεί και εκτός ευρώ. Τα μνημόνια δεν είναι μονόδρομος όπως όλοι, μας λένε και θέλουν να μας πείσουν. Υπάρχει και ο δρόμος της Εθνικής κυριαρχίας, της Εθνικής αυτάρκειας, του Εθνικού νομίσματος που μόνο εμείς έχουμε μελετήσει και είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε.
Evialead.gr: Πως βλέπετε, ως κόμμα, την περίπτωση προσέγγισης με τη Ρωσία;
ΑΡ. ΣΙΟΓΚΑ: Την επιδιώκαμε, την προτείναμε τότε στους κυβερνώντες και εξακολουθούμε να την θεωρούμε χρήσιμη και απαραίτητη.
Evialead.gr: Ποια η θέση σας για τους πλειστηριασμούς ακινήτων;
ΑΡ. ΣΙΟΓΚΑ: Το λέγαμε πρώτοι εμείς απ όλους πριν 15 χρόνια και ισχύει πάντα: Ποτέ και για κανένα λόγο πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.
Evialead.gr: Θεωρείτε ότι θα γίνουν σύντομα εκλογές ή βρισκόμαστε μπροστά σε μια Κυβέρνηση που έχει γαντζωθεί στις καρέκλες;
ΑΡ. ΣΙΟΓΚΑ: Θα προσπαθήσει να εξαντλήσει την τετραετία γιατί ξέρει καλά πως δεν πρόκειται να εκλεγεί ξανά.
Evialead.gr: Θεωρείτε πως μια πιθανή αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας θα έλυνε προβλήματα; Εάν η Νέα Δημοκρατία δεν καταστεί αυτοδύναμη ποιες οι πιθανότητες συμμετοχής σας σε κυβέρνηση συνεργασίας;
ΑΡ. ΣΙΟΓΚΑ: Τίποτα δεν θα αλλάξει με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Η αυτοδυναμία θα χειροτέρευε την κατάσταση. Όσον αφορά τη συνεργασία με οποιονδήποτε, προϋποθέτει σύγκλιση προς τις βασικές αρχές και τα πιστεύω του ΛΑ.Ο.Σ που είναι αδιαπραγμάτευτα. Εάν υπάρξει αυτή η σύγκληση μπορεί να ξεκινήσει κάποια συζήτηση.
 
Με τον Νίκο Χασάνδρα, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ευβοίας.
Evialead.gr: Στο ναό της Αρτέμιδας θα ήθελα να επιμείνουμε περισσότερο. Υπάρχει αδιαφορία των υπευθύνων ή μήπως η εγκατάλειψη είναι εσκεμένη;Evialead.gr: Ας έρθουμε όμως πάλι στην Εύβοια και τον πολιτισμό. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα πλεονεκτήματα του Νομού σε σχέση με τον πολιτισμό; Έχουν αξιοποιηθεί;
ΑΡ. ΣΙΟΓΚΑ: Σημαντικό πλεονέκτημα είναι η κοντινή απόσταση από την Αθήνα. Αυτό σημαίνει ότι εύκολα μπορούν να επισκεφθούν το Νομό οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου, ενώ μπορούν να παρουσιαστούν στην Εύβοια σημαντικά πολιτιστικά δρώμενα, όπως θεατρικά έργα, συναυλίες κ.λ.π.
Σημαντικό πλεονέκτημα επίσης είναι η οδική – σιδηροδρομική και ακτοπλοϊκή πρόσβαση, γεγονός που διευκολύνει την έλευση τουριστών για τα πολιτιστικά δρώμενα του Νομού, όπως για παράδειγμα το Καρναβάλι, τις παράλληλες εκδηλώσεις και πολλά άλλα.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, χάρη στον διαχρονικό πολιτισμό της Εύβοιας, υπάρχει κίνητρο για Έλληνες και ξένους επισκέπτες να έρθουν στο Νομό μας, ο οποίος προσφέρεται για Θρησκευτικό, ιαματικό, αρχαιολογικό, ορειβατικό και ψυχαγωγικό τουρισμό. 
Τώρα, όσον αφορά την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων, οφείλουμε να δεχτούμε ότι, σε κάποιο βαθμό έχει γίνει. Από το καλό όμως υπάρχει πάντα το καλύτερο και το άριστο. Δυστυχώς η πολιτεία, όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχει αξιοποιήσει πλήρως τα πλεονεκτήματα της Εύβοιας. Αναφέρομαι κυρίως στο οδικό δίκτυο, όπως και στο ότι δεν υπάρχει η ανάλογη προβολή όπως σε άλλους νομούς. Για παράδειγμα αναφέρω τη Νησιωτική Ελλάδα. Πιστεύω λοιπό ότι στην Εύβοια υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης. 
Αρκεί ν’ αναφέρω επιγραμματικά κάποια σημαντικά αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία, όπως ο ναός της Αρτέμιδας στην Αυλίδα, το αρχαίο θέατρο της Ερέτριας και πολλά άλλα σημαντικά μνημεία τόσο στην Εύβοια όσο και στη Σκύρο, που δεν έχουν αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε.
ΑΡ. ΣΙΟΓΚΑ: Και τα δύο ισχύουν. Ο ναός της Αρτέμιδας δεν είχε αξιοποιηθεί για δεκαετίες και νομίζω πως ένας από τους λόγους είναι πως επηρεαζόταν από τη λειτουργία της βιομηχανία των Τσιμέντων. 
Όσο για την αδιαφορία είναι ολοφάνερη, ιδιαίτερα εάν επισκεφθεί κανείς πολλά μνημεία, κυρίως Βυζαντινά, που είναι αφημένα στην τύχη τους. Πολύ πρόσφατα η Ετ. Ευβοϊκών Σπουδών και ο καθηγητής κ. Φαράντος, σε ειδική εκδήλωση ανέδειξαν το πρόβλημα τεκμηριώνοντας την αδιαφορία και την εγκατάλειψη αυτών των σημαντικών μνημείων στην Εύβοια.
Evialead.gr: Θα θέλαμε κάποια παραδείγματα
ΑΡ. ΣΙΟΓΚΑ: Ένα παράδειγμα που το βλέπουμε καθημερινά. Περνώντας από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαλκίδας βλέπει κανείς ιστορικά αγάλματα από λευκό μάρμαρο τα οποία έχουν κατάμαυρα από την έκθεσή τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση, τα οποία δεν έχουν συντηρηθεί ποτέ. Επίσης, χωρίς να θέλω να αξιολογήσω το συμβάν, στην περιοχή του Αγ. Ιωάννου του Ρώσου, που κατακλύζεται όλο το χρόνο από επισκέπτες για να προσκυνήσουν, θα μπορούσε να υπάρχει ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα, έτσι ώστε οι επισκέπτες να μην φεύγουν αυθημερόν. Αντίθετα, η παραμονή τους στην περιοχή θα ήταν επένδυση για το Νομό, προσφέροντας και σημαντικά οικονομικά οφέλη στους κατοίκους.

Evialead.gr:
 Ας έρθουμε και στο θέμα της Αγοράς στη Χαλκίδα. Είστε υπέρ της αναπαλαίωσης ή της κατεδάφισης;
ΑΡ. ΣΙΟΓΚΑ: Πρόκειται για ένα ακόμη θύμα της αδιαφορίας και της εσκεμμένης εγκατάλειψης. Η αναστήλωση ή η κατεδάφιση έχει διχάσει για πολλά χρόνια την τοπική κοινωνία. Όμως, μετά από σκέψεις και προτάσεις ειδικών, το Υπουργείο Πολιτισμού που είναι ο πλέον αρμόδιος φορέας, αποφάσισε το μνημείο να κριθεί διατηρητέο. Έχει γίνει μάλιστα διαγωνισμός για την αναστήλωση ώστε να δοθεί προς χρήση στην τοπική κοινωνία. 
Στην Αγορά και ειδικότερα στην Πλατεία έχουν συμβεί σημαντικά γεγονότα της νεώτερης ιστορίας της Χαλκίδας. Εκεί χτυπούσε η οικονομική καρδιά της πόλης, ήταν κέντρο συνάντησης των πολιτών (Χαλκιδέων και μη), φιλοξενούσε την Φιλαρμονική, εκεί γίνονταν η εμποροπανήγυρη και η ζωοπανήγυρη καθώς και το παζάρι της Πολιούχου μας Αγ. Παρασκευής. Είναι πολύ σημαντική η επανασύνδεση του λαού με το ιστορικό του παρελθόν.
Evialead.gr: Κλείνοντας, πείτε μας, οι πολιτιστικές δράσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή στην πόλη της Χαλκίδας, σας ικανοποιούν;
ΑΡ. ΣΙΟΓΚΑ: Όπως προείπα, από το καλό υπάρχει πάντα το καλύτερο και το άριστο. Στη Χαλκίδα υπάρχει σημαντική πολιτιστική δραστηριότητα, ενώ το ίδιο ισχύει και για την υπόλοιπη Εύβοια και τη Σκύρο. Σημαντικές εκδηλώσεις γίνονται από τους πολιτιστικούς συλλόγους και τις ομοσπονδίες, από φορείς, πραγματοποιούνται εικαστικές εκθέσεις κ.λ.π.
Πρέπει όμως όλα αυτά να μπουν σε σωστές βάσεις, που είναι το δύσκολο. Οι βάσεις, όπως το μεράκι, η διάθεση των φίλων του πολιτισμού για προσφορά, υπάρχουν σίγουρα. Ωστόσο, δεν υπάρχει η αναγκαία στήριξη από την πολιτεία. Υπάρχει επίσης πρόβλημα υποδομών. Είναι απαραίτητη μεγαλύτερη στήριξη στους φορείς του πολιτισμού αλλά και η στελέχωση των φορέων που ασχολούνται με την διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αρκεί να θυμηθούμε ότι τα αρχαιολογικά μουσεία έχουν πρόβλημα υπαλλήλων, ενώ για παράδειγμα το τμήμα Βυζαντινολογίας της Εύβοιας δεν διαθέτει αρχαιολόγο. Έτσι, δυστυχώς, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε.
Evialead.gr: Ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε, σε επόμενη συζήτησή μας, κάποια από τα προβλήματα που αναφέραμε σήμερα, να έχουν επιλυθεί. 
ΑΡ. ΣΙΟΓΚΑ: Σας ευχαριστώ και εύχομαι κι εγώ το ίδιο.
Με τον Αρχαιολόγο Χαράλαμπο Φαράντο, πρόεδρο της Εταιρίας Ευβοϊκών Σπουδών.