Alpha 1 News

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις λίγες ώρες πριν τις εκλογές της Καταλονίας

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις λίγες ώρες  πριν τις εκλογές της Καταλονίας
Ύστατη μάχη για να πάρουν με το μέρος τους τους ψηφοφόρους δίνουν τα πολιτικά κόμματα που τάσσονται υπέρ και κατά της απόσχισης της Καταλονίαςαπό την Ισπανία καθώς ολοκληρώνεται την Τρίτη  η προεκλογική εκστρατεία.
Ο λαός της πλούσιας βορειοανατολικής περιφέρειας παραμένει διχασμένος και με τους δημοσκόπους να προβλέπουν οριακό αποτέλεσμα η εκλογική αναμέτρηση της Πέμπτης δύσκολα θα άρει το πολιτικό αδιέξοδο.
Η ιδέα μιας κατακερματισμένης, αποδυναμωμένης Ισπανίας ενόψει του νέου έτους προκαλεί έντονο προβληματισμό σε μια Ευρώπη που βρίσκεται αντιμέτωπη με την άνοδο των εθνικιστικών, λαϊκιστικών κινημάτων.
Ο Μαριάνο Ραχόι κι η κυβέρνησή του προκήρυξαν τις πρόωρες εκλογές στην Καταλονία, αφού διέλυσαν την τοπική βουλή στις 27 Οκτωβρίου.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στους Καταλανούς να αποπέμψουν από την εξουσία τους αυτονομιστές πολιτικούς και ζήτησε από τους υποστηρικτές του Λαϊκού Κόμματος στη Βαρκελώνη να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες για να πουν «Όχι» στην αυτονόμηση της περιοχής.
«Είναι επείγον να επανέλθει η αίσθηση της ομαλότητας στην Καταλονία και μάλιστα το συντομότερο δυνατό για να αποκλιμακωθούν οι κοινωνικές και οικονομικές εντάσεις» είχε πει στη διάρκεια επίσκεψής του στη Βαρκελώνη τον περασμένο μήνα.
Αλλά, όπως πολλοί αναλυτές παρατηρούν, η κατάσταση κάθε άλλο παρά ομαλή είναι.
Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν διέφυγε στο Βέλγιο, όπου παραμένει αυτοεξόριστος από τα τέλη Οκτωβρίου και κάνει τώρα όνειρα για επιστροφή του στην εξουσία απευθύνοντας μηνύματα στους οπαδούς του μέσω τηλεδιασκέψεων από τις Βρυξέλλες.
Αν και οι Ισπανοί εισαγγελείς απέσυραν το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και το αίτημα για έκδοση του Πουτζδεμόν, ο τελευταίος θα βρεθεί με τις χειροπέδες στα χέρια αν επιστρέψει στην Ισπανία.
Παραμένει άγνωστο, ωστόσο, τι θα γίνει αν το κόμμα του συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους και ο Πουτζδεμόν επανεκλεγεί πρόεδρος.
Στο μεταξύ ο πρώην αντιπρόεδρός του, Οριόλ Ζουνκέρας, παραμένει φυλακισμένος καθώς οι εισαγγελείς σκέφτονται να του απαγγείλουν κατηγορίες για στάση, που επισύρουν μέγιστη ποινή 30ετούς κάθειρξης.
Ο Ζουνκέρας γράφει επιστολές στους οπαδούς του, που διαβάζονται φωναχτά σε συγκεντρώσεις, ενώ σε μια συγκεκαλυμμένη επίθεση στον Πουτζδεμόν είπε ότι βρίσκεται στη φυλακή «για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες» και επειδή «δεν κρύβομαι από τις πράξεις μου».

Οριακό αποτέλεσμα δίνουν οι δημοσκοπήσεις

Στις σφυγμομετρήσεις τα κόμματα που τάσσονται υπέρ και κατά της ανεξαρτησίας έρχονται στήθος με στήθος. Σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων που δημοσίευσε η El Pais πρώτη δύναμη θα αναδειχθεί η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), που τάσσεται υπέρ της απόσχισης εξασφαλίζοντας 33 έδρες, μία με δύο περισσότερες από τους Ciudadanos, που θέλουν να παραμένει η περιφέρεια στην Ισπανία.
Το κόμμα του Πουτζδεμόν, το JxCat («Μαζί για την Καταλονία» προβλέπεται ότι θα έρθει τρίτο, εξασφαλίζοντας κάπου 27 έδρες, πράγμα που σημαίνει ότι το στρατόπεδο υπέρ της απόσχισης δεν θα έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
«Περιμένω να υπάρξει αδιέξοδο την Πέμπτη και τις επόμενες εβδομάδες να καταβληθούν προσπάθειες για το σχηματισμό κυβέρνησης», εκτιμά ο Άντριου Ντάουλινγκ, ειδικός σε θέματα που αφορούν στην ιστορία της Καταλονίας στο Πανεπιστήμιο Κάρντιφ της Ουαλίας.
Ο Ντάουλινγκ λέει ότι όπως φάνηκε από την προεκλογική εκστρατεία το στρατόπεδο των αυτονομιστών παραμένει ισχυρό, αλλά το αντίπαλον δέος ενισχύθηκε σημαντικά.
Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν, πάντως, ότι ακόμη κι αν οι σφυγμομετρήσεις δείχνουν «αδιέξοδο», η κατάσταση παραμένει ρευστή και μπορεί να αλλάξει, καθώς αναμένεται προσέλευση – ρεκόρ στις κάλπες, που μπορεί να ξεπεράσει το 80%.