Alpha 1 News

Αυτή είναι η δεξιά-ακροδεξιά κυβέρνηση της Αυστρίας – «Αξιόπιστος εταίρος λιγότερης Ευρώπης»

Αυτή είναι η δεξιά-ακροδεξιά κυβέρνηση της Αυστρίας – «Αξιόπιστος εταίρος λιγότερης Ευρώπης»
Αξιόπιστος εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία επιθυμεί να μεταρρυθμίσει ώστε να έχουν μεγαλύτερη εξουσία οι εθνικές κυβερνήσεις, ανακοίνωσε ότι θα είναι η νεοσχηματισθείσα κυβέρνηση δεξιών και ακροδεξιών στην Αυστρία.
«Θα συνεισφέρουμε ως ένας ενεργός και αξιόπιστος εταίρος στην περαιτέρω ανάπτυξη της Ε.Ε. με την έννοια ότι η αρχή της επικουρικότητας (που περιλαμβάνεται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ορίζει τις προϋποθέσεις που δίνουν στην Ένωση προτεραιότητα δράσης έναντι των κρατών μελών) θα βρίσκεται στο επίκεντρο» αναφέρουν τα κόμματα στο κυβερνητικό τους πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα του δεξιού OVΡ και του ακροδεξιού FPÖ, το οποίο έχει συμφωνία συνεργασίας με το κόμμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρει μεταξύ των στόχων του την χαλάρωση των σχέσεων Ρωσίας-Δύσης.
Οι πρωταγωνιστές της νέας κυβέρνησης:

ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΚΟΥΡΤΣ (OVP), ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ

Ο Κουρτς έγινε υφυπουργός των δεξιών στα 23 του χρόνια, στα 27 του ήταν ο νεότερος υπουργός Εξωτερικών της Ευρώπης και στα 30 του ανέλαβε τα ηνία του Λαϊκού Κόμματος μετακινώντας το δεξιότερα στο πολιτικό φάσμα. Δεν έχει πάρει ακόμη το πτυχίο Νομικής καθώς αφοσιώθηκε στην πολιτική.
Επικριτής της πολιτικής των «ανοιχτών συνόρων» που ακολούθησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όταν κλιμακωνόταν η μεταναστευτική κρίση το 2015, εξόργισε το Βερολίνο όταν ηγήθηκε της πρότασης για κλείσιμο της βαλκανικής διόδου στην Ευρώπη.
Αναδείχτηκε νικητής στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου με την υπόσχεση να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς δεκαετιών, που θέλουν την εξουσία να μοιράζεται ανάμεσα στους συντηρητικούς, τους σοσιαλδημοκράτες, τις οργανώσεις εργοδοτών και τα συνδικάτα.

ΧΑΪΝΤΖ- ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΣΤΡΑΧΕ (FPÖ), ΑΝΤΙΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ

Ο 48χρονος πρώην οδοντοτεχνίτης είναι ο μακροβιότερος επικεφαλής κόμματος στην Αυστρία και εισέρχεται για πρώτη φορά στην κυβέρνηση.
Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας κατηγόρησε τον Κουρτς ότι έκλεψε τις ιδέες του ακροδεξιού FPÖ αλλά στη συνέχεια χαμήλωσε τους τόνους κατά τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού τονίζοντας τους κοινούς πολιτικούς στόχους των δύο κομμάτων.
Ο Στράχε θέλει να καταρρίψει την εικόνα του νεοναζιστικού κόμματος και το παρουσιάζει ως υπερασπιστή της μεσαίας τάξης.
Έχει ζητήσει «μηδενική μετανάστευση» και θέλει να απαγορεύσει το πολιτικό ισλάμ.

ΚΑΡΙΝ ΝΕΪΣΛ (ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ FPÖ), ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Πολύγλωσση και ειδήμονας στο διεθνές δίκαιο και στη Μέση Ανατολή, δεν έχει διατελέσει ποτέ μέλος του FPÖ, το οποίο έχει εκφραστεί θετικά για την επιθυμία του Ισραήλ να φιλοξενήσει πρεσβείες στην Ιερουσαλήμ και έχει στενούς δεσμούς με το κόμμα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η 52χρονη Νέισλ έχει ασκήσει κριτική εις βάρος της μεταναστευτικής πολιτικής της καγκελαρίου Μέρκελ και έχει χαρακτηρίσει σε σχόλιά της σε εφημερίδες «ανοησία» τη συμφωνία για το μεταναστευτικό ΕΕ-Τουρκίας.
Η Νέισλ, η οποία έχει αγρόκτημα στην επαρχία της Κάτω Αυστρίας, εργαζόταν στο υπουργείο Εξωτερικών υπό συντηρητικό υπουργό τη δεκαετία του 90.

ΧΕΡΜΠΕΡΤ ΚΙΚΛ (FPÖ), ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ο γενικός γραμματέας του FPÖ θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» και διαμεσολαβητής του κόμματος, ο οποίος ασκεί επιρροή σε όλα τα ζητήματα του κόμματος.
Ο 49χρονος μελλοντικός αρχηγός της Αστυνομίας ξεκίνησε την καριέρα του γράφοντας τις ομιλίες του χαρισματικού εκλιπόντος αρχηγού του κόμματος Γιεργκ Χάιντερ και φημίζεται για τη σκληρή γλώσσα του. Σκληροπυρηνικός, είναι εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία βουλευτής.

ΜΑΡΙΟ ΚΟΥΝΑΣΕΚ (FPÖ), ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ

Ο σκληροπυρηνικός πολιτικός 41 ετών θα πρέπει να αποφασίσει σύντομα πως θα εκσυγχρονίσει την αεράμυνα της ουδέτερης χώρας του.
Κληρονομεί μια νομική διαμάχη με την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία της αεροδιαστημικής βιομηχανίας, την Airbus, σχετικά με μια αγορά μαχητικού αεροσκάφους το 2003.
Ζήτησε το 2016 την επιβολή της απαγόρευσης της κυκλοφορίας τη νύχτα για τους αιτούντες άσυλο και τον περιορισμό στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας το 2015, σύμφωνα με την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων SOS Mitmensch.
Τον περασμένο χρόνο δημοσίευσε ένα άρθρο στο Die Aula, ένα περιοδικό που συνδέεται με την εξτρεμιστική ακροδεξιά της χώρας, σύμφωνα με το Κέντρο Τεκμηρίωσης της Αυστριακής Αντίστασης, το οποίο ερευνά την ακροδεξιά.

ΧΑΡΤΒΙΓΚ ΛΕΓΚΕΡ (OVP), ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Ο Λέγκερ δεν έχει πανεπιστημιακό πτυχίο, αλλά διαθέτει εμπειρία άνω των 30 ετών στον ασφαλιστικό τομέα, όπου είναι ο εκτελεστικός διευθυντής της αυστριακής μονάδας της εταιρείας Uniqa από το 2013.
Ο διορισμός του 52χρονου αποτελεί έκπληξη καθώς δεν κατείχε ποτέ μέχρι σήμερα δημόσιο αξίωμα. Είναι λάτρης των σπορ και της τέχνης.

ΓΚΕΡΝΟΤ ΜΠΛΕΜΕΛ (OVP), ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΑΣ

Στενός σύμμαχος του Κουρτς, με τον οποίο γνωρίζονται από την νεολαία του συντηρητικού κόμματος, ο 36χρονος Μπλέμελ σπούδασε Φιλοσοφία στην Αυστρία και τη Γαλλία και επικεντρώθηκε στη «χριστιανική κοινωνική διδασκαλία».
Επειτα από διάφορες θέσεις στο κόμμα το 2015 έγινε επικεφαλής των συντηρητικών στη Βιένη, ένα παραδοσιακά σοσιαλδημοκρατικό προπύργιο.
Είναι υπεύθυνος για το χαρτοφυλάκιο του κόμματος για τα μέσα ενημέρωσης.