Alpha 1 News

Μητσοτάκης κατά κυβέρνησης για μεθοδεύσεις που πλήττουν τη Δικαιοσύνη
«Η κυβέρνηση δεν ισοπεδώνει μόνο οικονομικά τη χώρα. Διαλύει τους θεσμούς και πλήττει τη Δικαιοσύνη, προκαλώντας με τις μεθοδεύσεις της, αφενός κλίμα αναταραχής στους κόλπους της και αφετέρου κλίμα ανασφάλειας δικαίου στην ελληνική κοινωνία».Αυτό τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

«Γνωρίζετε, ότι έχουμε αναλάβει κάθε δυνατή θεσμική πρωτοβουλία για να διασφαλιστεί η ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης. Στηλιτεύσαμε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στη Βουλή, ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Αποδείξαμε σωρεία κυβερνητικών παρεμβάσεων σε συγκεκριμένες υποθέσεις. Όχι μόνο για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός. Αλλά για να σταματήσουν οι επιθέσεις στη Δικαιοσύνη από στελέχη της kυβέρνησης, όπως ο κ. Πολάκης που έχει αναφερθεί επανειλημμένως με άκρως υποτιμητικά σχόλια για τους λειτουργούς της».

«Για πρώτη φορά», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ «η Δικαστική εξουσία πρέπει να θωρακισθεί απέναντι στην συστηματική υπονόμευση του κύρους και της λειτουργίας της που συντελείται με ευθύνη της παρούσας κυβέρνησης.

» Άλλωστε και εσείς πολλές φορές στηλιτεύσατε με ανακοινώσεις σας την συστηματική υπονόμευση των θεμελίων του νομικού μας πολιτισμού, όπως προέκυψε μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών. Στην πράξη καθημερινά αποδεικνύετε την προσήλωσή σας στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του νόμου. Η στάση σας λειτουργεί ως θεσμικό ανάχωμα στις επιδιώξεις μιας Κυβέρνησης που αντιλαμβάνεται την άσκηση της εξουσίας ως ένα σύστημα επιβολής της βούλησής της, πέρα και έξω από το θεσμοθετημένο σύστημα κανόνων και αρχών».

Στις παρεμβάσεις που πρότεινε για την εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης περιλαμβάνονται:


Περιορισμό της άσκοπης καταπόνησης των δικαστών λόγω υπερφόρτωσης των πινακίων των ακροατηρίων.
Απλοποίηση νομοθεσίας: Με κωδικοποίηση βασικών νομοθετημάτων.
Περιορισμό διαδικασίας Δικαστικών Συμβουλίων για συγκεκριμένες κατηγορίες αδικημάτων.
Ενίσχυση εξωδικαστικών μορφών επίλυσης διαφορών: Με παροχή κινήτρων σε διαδίκους για προσφυγή σε Διαμεσολάβηση, Διαιτησία.
Επιπλέον, η προσπάθεια για ταχύτερη και ορθότερη απονομή Δικαιοσύνης περνάει απαραίτητα μέσα από τη βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών του συστήματος.
Την εφαρμογή της ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης / E-Justice (ανολοκλήρωτη επί σειρά ετών): Με ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων και προτάσεων και ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα για τον προσδιορισμό και τη έκδοση αποφάσεων.
Την εγκατάσταση συστήματος μηχανοργάνωσης στο σύνολο των δικαστικών υπηρεσιών και βεβαίως τον εξοπλισμό των δικαστών με φορητούς υπολογιστές. Κάτι που εμείς θεωρούμε αυτονόητο.
Τον εξορθολογισμό στην κατανομή του προσωπικού και ενίσχυση στις μεγάλες δικαστικές υπηρεσίες.
Τη βελτίωση των δυσμενών συνθηκών λειτουργίας των δικαστηρίων, ειδικά στα ζητήματα της καθαριότητας και της ασφάλειας, ώστε να μην αποτελούν υγειονομικές βόμβες έτοιμες να εκραγούν.
Την αναβάθμιση του συστήματος εκπαίδευσης των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.

Τέλος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε πως «στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης πρέπει να εξεταστεί και το ζήτημα του τρόπου επιλογής των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων, ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθεί η εξάρτηση τους από κυβερνητικά όργανα.

«Επίσης, ήρθε η ώρα να συζητήσουμε την κατοχύρωση στην πράξη της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των δικαστών» κατέληξε.