Alpha 1 News

Τα «βάσανα» του Νετανιάχου με το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο στο ΙσραήλΚαι ενώ στο Ισραήλ θα έπρεπε κανονικά να ασχολούνται με τις αμερικανικές εκλογές, η πολιτική ζωή κινείται γύρω από το ζήτημα της ανανέωσης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Πρωταγωνιστής, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, οι χειρισμοί του οποίου έχουν προκαλέσει γκρίνια στην κυβέρνηση συνασπισμού.


Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποφασίσει να βάλει λουκέτο στο λεγόμενο Israel Broadcast Authority με το σκεπτικό ότι ήταν γερασμένο, ξεπερασμένο και δαπανηρό.

Ο σκοπός ήταν να αντικατασταθεί από την 1η Ιανουαρίου 2017 με έναν νέο Οργανισμό, τον IPBC. Γνωστός ως Κan («εδώ»), ο νέος Οργανισμός θα ήταν πιο ευέλικτος, πιο οικονομικός και πιο κοντά στην ψηφιακή πραγματικότητα.

Με κύριο μέλημα, ασφαλώς, να φρεσκάρει λίγο την κρατική τηλεόραση με το κανάλι 1 και το αραβόφωνο 33, που χάνουν τη μάχη από τα ιδιωτικά κανάλια, κυρίως από 2 (συντηρητικής κατεύθυνσης) και το 10 (περισσότερο προοδευτικό).

Το πρόβλημα για τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε να κάνει με τη σύνθεση του νέου Οργανισμού. Όπως αναφέρουν ξένα ΜΜΕ, τα περισσότερα μέλη του θα προέρχονταν από τον εκδοτικό Όμιλο της Yedioth Ahronoth, ο οποίος ασκεί κριτική στις κυβερνήσεις του Λικούντ.

Θα υπήρχαν επίσης στελέχη από αυτά που χαρακτηρίζονται ως «αριστερά», έκφραση που για αρκετούς από το συντηρητικό χώρο παραπέμπει σε όσους τάσσονται υπέρ των συμβιβασμών στο Παλαιστινιακό.

Έτσι, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να αλλάξει τακτική: αντί του νέου Οργανισμού, προέκρινε το «φρεσκάρισμα» του παλαιού. Και κάπου εκεί ξεκίνησε η γκρίνια μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του.

Ουσιαστικά η μεγάλη κόντρα είναι μεταξύ του Νετανιάχου και του κεντρώου υπουργού Οικονομικών Μοσέ Καλόν. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός ηγείται κυβερνητικού συνασπισμού 6 κομμάτων με 67 έδρες επί συνόλου 120 στην Κνέσετ.

Ο υπουργός Οικονομικών προέρχεται από το κόμμα Kulanu με 10 έδρες. Το σχέδιο Νετανιάχου δεν βλέπουν με καλό μάτι ούτε άλλα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση και αθροίζουν 15 έδρες. Ο ίδιος ο συνασπισμός θα μπορούσε να μπει σε κίνδυνο.

Όπως αναφέρει η Jerusalem Post, οι συζητήσεις στην κυβέρνηση είναι έντονες και οι συνεδριάσεις των μελών της θυελλώδεις. Φαίνεται, πάντως, ότι γίνεται προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, σε αναζήτηση κοινής γραμμής.

Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και από την Αντιπολίτευση. Η πρώην υπουργός Τζίπι Λίβνι κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι θέλει να ελέγξει την ενημέρωση, ενώ και ο πρώην πρωθυπουργός από τους Εργατικούς, Εχούντ Μπαράκ άσκησε κριτική.

«Μόνο ένας τυφλός ή υπερβολικά υποκριτής μπορεί να προσποιηθεί ότι δεν βλέπει τι ακριβώς πάει να συμβεί. Χωρίς ανεξάρτητα Μέσα Ενημέρωσης, δεν υπάρχει δημοκρατία» τόνισε.

Και μέσα σε όλα αυτά, ο Ιωσήφ Σαπίρα επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής που εξετάζει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει οικονομικό έλεγχο, τόσο σε σχέση με το παλαιό Οργανισμό(που θέλει να κρατήσει ο Νετανιάχου), όσο και σε σχέση με τον καινούργιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια