Alpha 1 News

Πώς ο Φιντελ Κάστρο επιβίωσε από... 638 απόπειρες δολοφονίας (Δείτε το Video)
Δεν ήταν λίγες οι φορές που αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον Φιντέλ Κάστρο, με ποικίλους και ευφάνταστους τρόπους. Μεταξύ αυτών, πούρα που θα εκρύγνυητο, μια δηλητηριασμένη στολή καταδύσεων, ένα δηλητηριασμένο στυλό και πολλά άλλα. Ο ίδιος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά πως αν η αποφυγή δολοφονίας ήταν ολυμπιακό άθλημα, θα είχε πάρει το Χρυσό μετάλλιο...Σε ντοκιμαντέρ με τίτλο «638 ways to kill Castro» και σε ομώνυμο βιβλίο του Φαμπιάν Εσκαλάντε, πρώην στελέχους των μυστικών υπηρεσιών της Κούβας, αναφέρεται πως ο άνωθεν εξωφρενικός (και θεωρούμενος υπερβολικός) αριθμός αντιπροσωπεύει τα σχέδια/ απόπειρες της CIA και των Κουβανών εξορίστων για τη δολοφονία του «κομαντάντε», που κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή την Κούβα για το μεγαλύτερο μέρος της σύγχρονης ιστορίας της. Κάποια από αυτά τα σχέδια ήταν τουλάχιστον αλλοπρόσαλλα...

Σε μια από τις πρώτες απόπειρες δολοφονίας που οργάνωσε η CIA, συμμετείχε και η πρώην ερωμένη του Marita Lorenz, την οποία γνώρισε το 1959. Η CIA την στρατολόγησε με σκοπό να τον δηλητηριάσει με χάπια. Εκείνη τα έκρυψε σε ένα βαζάκι με κρέμα και διαλύθηκαν. Όταν ο Κάστρο πληροφορήθηκε τη συνωμοσία, της έδωσε ένα όπλο και της είπε να τον σκοτώσει, με εκείνη να λέει πως δεν μπορεί να το κάνει.

Επίσης, αποτυχημένες ήταν οι απόπειρες να τον σκοτώσουν με πούρο-βόμβα. Την ημέρα της δολοφονίας του προέδρου Κένεντι, ένας πράκτορας εξοπλισμένος με ένα στυλό σύριγγα εστάλη στην Κούβα για να δολοφονήσει τον Κάστρο αλλά απέτυχε.

Επίσης, δεδομένης της αγάπης του Κάστρο για τις καταδύσεις, ένα άλλο φερόμενο σχέδιο (σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ και τον Εσκαλάντε πάντα) είχε να κάνει με…εκρηκτικά οστρακόδερμα, βαμμένα με φανταχτερά χρώματα ώστε να τραβήξουν την προσοχή του Κουβανού ηγέτη κατά τις καταδύσεις του. Έγγραφα που δημοσιεύτηκαν από την κυβέρνηση Κλίντον επιβεβαιώνουν πως το σχέδιο αυτό ελήφθη υπόψιν, αλλά δεν προχώρησε στο στάδιο της υλοποίησης. Ακόμη, ένα άλλο σχέδιο είχε να κάνει μια μολυσμένη με μύκητα στολή δύτη, που θα προκαλούσε δερματικό νόσημα και του αναπνευστήρα του με το βακτήριο που προκαλεί φυματίωση....

Ένα πολύ πραγματικό σχέδιο της CIA περιελάμβανε τη στρατολόγηση ενός πρώην πράκτορα του FBI, ο οποίος θα πλησίαζε δύο από τους πλέον καταζητούμενους γκάνγκστερ των ΗΠΑ και θα τους έδινε δηλητηριώδη χάπια για να «περαστούν» στον Κουβανό ηγέτη κατά το πρώτο έτος της παραμονής του στην εξουσίας. Το σχέδιο αυτό έλαβε χώρα το 1960 και τελικά ματαιώθηκε, μετά την αποτυχημένη εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων το 1961, αφού δεν είχε καταστεί εφικτό να «φυτευτούν» τα χάπια στο φαγητό του Κάστρο. Η ίδια η εισβολή είχε ως απώτερο στόχο τον θάνατο του ίδιου και του Τσε Γκεβάρα.

Άλλο σχέδιο που συζητήθηκε ήταν η μόλυνση του αέρα στο ραδιόφωνο της Αβάνας με χημικό που είχε παρόμοιες επιπτώσεις με το LSD (περισσότερο απόπειρα να πληγεί η εικόνα του- όπως και σχέδιο για τοποθέτηση ενός χημικού στα παπούτσια του, που θα έκανε το μούσι του να πέσει). Και τα σχέδια αυτά δεν φαίνονται να έλαβαν τέλος με τον Ψυχρό Πόλεμο (αν και προφανώς άρχισαν να μειώνονται μετά τη δεκαετία του 1960). Το 2000 είχε αναφερθεί ότι είχε υπάρξει σχέδιο για πυροδότηση εκρηκτικών κάτω από το βήμα από το οποίο θα μιλούσε στην επίσκεψή του στον Παναμά. Άλλα σχέδια περιελάμβαναν σχέδια από έναν παλιό του συμμαθητή που θα τον πυροβολούσε στον δρόμο, σε μια «μαφιόζικη» επίθεση, καθώς και ελεύθερο σκοπευτή στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας.