Alpha 1 News

Τσίπρας: Η απόφαση του ΣτΕ θα είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση
Με την ομιλία του πρωθυπουργού ξεκίνησε η συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή γραμματέα και Πολιτικής Γραμματείας.


Τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Τσίπρα:

«Είμαστε σε μια περίοδο δύσκολη γεμάτη προκλήσεις με μια σειρά ανοικτά μέτωπα για την κοινωνία τους εργαζόμενους και σε αυτές τις μάχες πρέπει να βγούμε νικητές».
«Το 2ο συνέδριο μάς έδωσε σαφή εντολή μάχης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν χωρούν προσωπικές και ξεχωριστές στρατηγικές.
Δήλωσε βέβαιος ότι η επιχείρηση παλινόρθωσης του συντηρητισμού και της ολιγαρχίας θα καταρρεύσει.
Η διαρκής σύγκρουση με τη διαπλοκή είναι παράσημο για την κυβέρνηση. «Δεν θα τους περάσει. Έχουμε μάθει να κερδίζουμε έχοντας απέναντί μας εχθρικά Μέσα ενημέρωσης. Ο βρεγμένος τη βροχή δεν την φοβάται».
Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εμπόδισε τη συγκρότηση του ΕΣΡ, καθώς -όπως υποστήριξε- δεν ήθελε να γίνει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. «Για τους όρους του διαγωνισμού αποφάσισε η Βουλή των Ελλήνων» είπε.
Ξεκαθάρισε ότι η απόφαση του ΣτΕ για τον διαγωνισμό θα είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση υποχρεούται να σωπαίνει» ξεκαθάρισε.
Απορρίπτοντας τα περί παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, είπε πως το μόνο που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι η προστασία του δημόσιου συμφέροντος.
Έκανε λόγο για «όργιο τηλεοπτικών σταθμών που έχουν πάρει άδεια και ασκούν πίεση» και αναρωτήθηκε: «Αυτό δεν είναι απόπειρα επηρεασμού;»
Επανέλαβε, πάντως, ότι ο νόμος Παππά ήρθε να δώσει απάντηση στο καθεστώς αντισυνταγματικότητας που επικρατούσε.
«Κλείσαμε την πρώτη αξιολόγηση χωρίς να ληφθούν πρόσθετα μέτρα και τώρα είναι η ώρα να ληφθούν οριστικές αποφάσεις στο ζήτημα του χρέους. Η δέσμευση πρέπει να γίνει υλοποίηση».
Τόνισε ότι η Ελλάδα δικαιούται, περισσότερο από οποιαδήποτε χώρα της Ευρωζώνης, να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. «Οι όροι είναι σαφείς: Να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος στα πλαίσια των αποφάσεων του Eurogroup και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.
Αναρωτήθηκε μάλιστα ποια είναι η θέση του πρόεδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, για το χρέος. « Ο λαός δεν πρέπει να ξεχνά πώς χειρίστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις την κρίση, να μην έχει αυταπάτες για το τι θα συνέβαινε αν την κρίσιμη διαπραγμάτευση για το χρέος την έκαναν οι ομοϊδεάτες του κ. Σόιμπλε» υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στην οικονομία και στη διαπραγμάτευση υπουργείου Εργασίας-δανειστών για τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός είπε ότι η ανάπτυξη δεν μπορεί να στηριχθεί στα συντρίμμια του κόσμου της εργασίας. Χαρακτήρισε, μάλιστα, κομβικής σημασίας ζήτημα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Για τα εσωκομματικά, ζήτησε να μπει τέλος στις αυτονομήσεις και στον πλαστό διχασμό  κόμματος - κυβέρνησης.

Μετά την ομιλία Τσίπρα ξεκινά η διαδικασία για την εκλογή του νέου γραμματέα με επικρατέστερο όνομα αυτό του Παναγιώτη Ρήγα.

Με την εκλογή γραμματέα αρχίζει, όπως όλα δείχνουν, η αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές στην κυβέρνηση.