Ρωσία καλεί ΗΠΑ να θωρακίσουν από κοινού την ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να προστατέψουν τις αυτοκινητοπομπές ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, δήλωσε ο γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έπειτα από συνάντηση μαζί του στη Μόσχα.Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαφωνούν για την ευθύνη της επίθεση σε αυτοκινητοπομπής κοντά στο Χαλέπι τη Δευτέρα, η οποία διέκοψε τη συμφωνία εκεχειρίας στη χώρα. Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η ευθύνη ανήκει σε ρωσικά μαχητικά, το οποίο αρνείται η Μόσχα, ενώ σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ένα μη επανδρωμένο σκάφος των ΗΠΑ βρισκόταν στην περιοχή όταν έγινε η επίθεση.

Ο Γκάμπριελ, ο οποίος συναντήθηκε ιδιαιτέρως με τον Πούτιν για περίπου μία ώρα την Τετάρτη, δήλωσε ότι ο ρώσος ηγέτης αρνείται τη συμμετοχή της Ρωσίας στο συμβάν. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο Πούτιν έδειξε έντονο ενδιαφέρον για την αποκατάσταση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Συρία.

Η επιθυμία του Πούτιν, είπε ο αντικαγκελάριος, είναι «να μην είναι διαθέσιμη μόνο η Ρωσία με τις δικές της δυνάμεις για την παρακολούθηση τέτοιων αποστολών», αλλά να συμμετέχουν και οι ΗΠΑ.
«Αυτό αποτελεί μία από τις μεγάλες διαφωνίες - ότι οι Αμερικανοί δεν είναι διατεθειμένοι να το κάνουν αυτό - τουλάχιστον μέχρι στιγμής», επισήμανε ο Γκάμπριελ, ο οποίος προέτρεψε τον ρώσο πρόεδρο να χρησιμοποιήσει το κύρος του για να πείσει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να αποκλιμακώσει την ένταση στη Συρία.

Η Γερμανία πιστεύει ότι ο συριακός στρατός συμμετείχε στην επίθεση, είπε ο Γκάμπριελ στον Πούτιν. «Ασφαλώς δεν συμφωνήσαμε σε αυτό το θέμα», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ως υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας, ο Γκάμπριελ βρίσκεται σε διήμερη επίσκεψη στη Μόσχα (21-22/9) για συναντήσεις με αντιπροσώπους γερμανικών εταιρειών στη χώρα και με μέλη της ρωσικής κυβέρνησης, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου στο πρακτορείο Sputnik.

0 σχόλια: