Alpha 1 News

Εκνευρισμός Τσίπρα για τα κανάλια, «κάποιοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα»
Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης παραχώρησε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές αλλά από σταθερότητα, εκτίμησε ότι «είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μία οριστική λύση στην κρίση χρέους» και σημείωσε ότι «οι ανασχηματισμοί δεν ανακοινώνονται ποτέ εκ των προτέρων».

Η ατμόσφαιρα στο «Βελλίδειο» ηλεκτρίστηκε όταν δημοσιογράφοι έθεσαν το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και της απώλειας των θέσεων εργασίας.

Με αφορμή το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η χώρα δεν έχει ανάγκη εκλογές, έχει ανάγκη σταθερότητα».

Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό έχει αλλάξει πλήρως -πρόσθεσε ο πρωθυπουργός- και αποτελεί όαση σταθερότητας σε μία ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. «Όποιος ζητά εκλογές πρέπει να εξηγήσει τι θα κερδίσουν οι πολίτες από μία τέτοια επιλογή» συμπλήρωσε.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το χρέος, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «πάμε στη διαπραγμάτευση έχοντας στόχους, σχέδιο και -πιστεύουμε- συμμάχους στην Ευρώπη και θα κερδίσουμε περισσότερα».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «η ανάπτυξη της οικονομίας θα έρθει ούτως ή άλλως, θα έχει ‘rebound’ το 2017» αλλά το ζήτημα είναι αν θα είναι διαρκής». «Θα θέλαμε σε αυτήν τη μάχη να έχουμε σύμμαχο την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά δυστυχώς την έχουμε απέναντι» δήλωσε.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μία οριστική λύση στην κρίση χρέους» και επανέλαβε, χαριτολογώντας, ότι θα φορέσει γραβάτα όταν έχουμε ένα πολύ σημαντικό γεγονός, όπως η οριστική λύση της κρίσης χρέους, ή το Κυπριακό.

Παράλληλα, άφησε αιχμές για τη στάση της Γερμανίας, λέγοντας ότι οι πολίτες δικαιούνται μίας δίκαιης ρύθμισης του χρέους, δεν μπορούν να περιμένουν, και «η λύση δεν μπορεί να είναι συνάντηση εκλογικών αναμετρήσεων σε άλλες χώρες».

«Το ζήτημα του χρέους, που θα καθορίσει την επιτυχία του προγράμματος, δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης Ελλάδας-Γερμανίας» τόνισε.

«Εμείς τηρούμε από την πλευρά μας τη συμφωνία, αλλά πρέπει να τηρηθεί και από την πλευρά των εταίρων μας. Αυτό θα πούμε στη Γερμανία» είπε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι η χώρα, κλείνοντας την πρώτη αξιολόγηση, που είναι το 70% του προγράμματος, θα έπρεπε να είχε δρέψει ήδη καρπούς, δηλαδή την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, πέρα από το waiver, αλλά αυτό δεν έχει γίνει «λόγω της αντιπαράθεσης Γερμανίας - ΔΝΤ».

«Δεν πρέπει οι εξελίξεις σε μία χώρα να είναι τροχοπέδη για μία εξέλιξη που θα είναι ωφέλιμη σε όλη την Ευρώπη» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια ανασχηματισμού, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι υπάρχει μπροστά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι θα δούμε στη συνέχεια τα θέματα βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού έργου, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν συλλογικά.

«Οι ανασχηματισμοί δεν ανακοινώνονται ποτέ εκ των προτέρων» είπε ο πρωθυπουργός και, σχολιάζοντας δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας ότι θα ήθελε να παραμείνει στο πόστο του, είπε χαριτολογώντας: «Αν δείτε τον κ. Παππά, να του πείτε ότι δεν θα αποφασίσει αυτός αν θα αλλάξει υπουργείο».

Ερωτηθείς για την εξαγγελία του για το πάγωμα των ασφαλιστικών οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες έως και το τέλος του έτους, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «το πάγωμα των χρεών δεν θα σημαίνει διαγραφή τους».

«Ο ΕΦΚΑ θα έχει πρόβλημα να σταθεί στα πόδια του αν οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να πληρώσουν εισφορές» δήλωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί «τονωτική ένεση στους οφειλέτες, αλλά και στο ασφαλιστικό σύστημα».

Με αφορμή το θέμα αυτό, αναφέρθηκε ευρύτερα στο ασφαλιστικό, υποστηρίζοντας ότι «καταφέραμε να κάνουμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση με το μικρότερο δυνατό κόστος».

«Το 90% των συνταξιούχων δεν είδε μειώσεις» επανέλαβε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως «βεβαίως δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις για τους συνταξιούχους». «Πιστεύω ότι πετύχαμε με κοινωνικό πρόσημο μια πάρα πολύ δύσκολη μεταρρύθμιση» δήλωσε.

Σε ερώτηση για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και τα στοιχεία του 2009, ο πρωθυπουργός απάντησε πως η διαμάχη αφορά κυρίως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ότι «αν δικαιωθεί η μία άποψη, ότι έφταιγε για τη διόγκωση ο Καραμανλής, δικαιώνεται ο Παπανδρέου, και αν δικαιωθεί η άλλη, το αντίστροφο».

Ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν αμφισβητεί τα στοιχεία με τα οποία υπογράφηκε η συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα. «Αναγκαστήκαμε και πήγαμε σε μία διαδικασία και δεν αμφισβητούμε τα στοιχεία με τα οποία συνάψαμε τη συμφωνία» είπε, τονίζοντας ότι «αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Δικαιοσύνη δεν έχει το δικαίωμα να διερευνήσει τα σκοτεινά σημεία». «Μου προκάλεσε ερωτήματα η παρέμβαση των Ευρωπαίων, ζητούν διαβεβαίωση για το εάν αμφισβητούμε τα στοιχεία για το τρίτο πρόγραμμα και εμείς την δώσαμε».

Είπε επίσης ότι του προκάλεσε «εντύπωση ότι ο κατηγορούμενος έσπευσε, ίσως για να προφυλάξει τον εαυτό του» να συσχετίσει την έκβαση της υπόθεσης με την εκταμίευση. «Θα χυθεί φως, δεν μπορώ να προδικάσω τίποτε, αλλά δεν νομίζω ότι αφορά αυτή την στιγμή την Ευρώπη ούτε και τη μείωση χρέους» είπε.

Σε ερώτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τον κόφτη, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι οι στόχοι για τα πλεονάσματα μέχρι το 2018 «ήταν αυτά που πετύχαμε σε αυτή τη συμφωνία» και είναι χαμηλότερο των προηγούμενων. «Αυτές είναι οι δεσμεύσεις μας και θα τις υλοποιήσουμε, θα σφίξουμε τα δόντια ώστε μία φορά να πετύχουμε τους στόχους μας» είπε χαρακτηριστικά.

«Από το 2018, οι αποφάσεις συναρτώνται με το τι θα γίνει με το χρέος, συζήτηση που θα διεξαχθεί. Στο Eurogroup του Μαΐου στο όριο 15% για δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους, οι δικές μας αναλύσεις δείχνουν πως με αυτές τις αποφάσεις μπορεί να επιτευχθεί και με μικρότερα πλεονάσματα. Η εκτίμησή μου είναι πως να πέσουν από το 2018 κι έπειτα είναι εφικτό, ρεαλιστικό, αναγκαίο, μαχητός στόχος που θα καταφέρουμε» είπε.

Αναφερόμενος στην αξιοποίηση των πλεονασμάτων, έδειξε στα «δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη που επωμίζεται η επιχειρηματικότητα, τους έμμεσους φόρους», λέγοντας πως είναι «απαράδεκτο να έχουμε τόσο υψηλό ΦΠΑ» και στη φορολογία ακινήτων, μιλώντας για «αντικατάσταση με έναν δικαιότερο φόρο ακίνητης περιουσίας».

Σε ερώτηση για την συμφωνία στο προσφυγικό με την Τουρκία και το σύστημα του Δουβλίνου, ο Αλ.Τσίπρας είπε πως η συμφωνία ήταν «πολύ δύσκολη και την πετύχαμε με κόπο». «Είχαμε βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση, με χώρες της Ευρώπης να κλείνουν μονομερώς σύνορα, και εδώ θέλω να επισημάνω ότι η γερμανίδα καγκελάριος κράτησε μία εξαιρετική στάση, μία στάση που συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο» τόνισε.

«Η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία κι η Τουρκία την Ευρώπη, και τελικά είδαμε ότι σε μεγάλο βαθμό η Τουρκία τήρησε τις δεσμεύσεις της» είπε. Από την άλλη πλευρά, είπε πως, εξαιτίας της εξέτασης κάθε αιτήματος ασύλου ξεχωριστά, υπάρχει «συμφόρηση στα κέντρα υποδοχής στο ανατολικό Αιγαίο, κάνουμε ό,τι μπορούμε για επιτάχυνση της διαδικασίας». Εκτίμησε επίσης ότι ο ρυθμός επιστροφών θα επιταχυνθεί, όπως εξέφρασε και την ελπίδα να επιταχυνθεί και η μετεγκατάσταση προσφύγων στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, λέγοντας πως από τις προβλεπόμενες 33.000 έχουν ολοκληρωθεί μόνο οι 3.000.

Αίσθηση προκάλεσε η ερώτηση της δημοσιογράφου Ευαγγελίας Τσικρικά από την τηλεόραση του Alpha, η οποία, μιλώντας σε προσωπικό τόνο, αναφερόμενη στο θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, είπε ευθέως στον πρωθυπουργό ότι νιώθει ότι την απολύει από τη δουλειά της.

«Ήξερα ότι τις απολύσεις τις κάνουν οι εργοδότες και όχι οι κυβερνήσεις» είπε η δημοσιογράφους και ρώτησε τον πρωθυπουργό «γιατί τιμωρείτε τους εργαζόμενους;»

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «μας ενδιαφέρουν όλες οι θέσεις εργασίας, και στην τελευταία επιχείρηση» και απευθυνόμενος στη δημοσιογράφο είπε ότι «δεν είσαστε η μόνη εργαζόμενη που βρίσκεστε σε μία δύσκολη θέση».

Εμφανώς εκνευρισμένος ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας είχαν το 2008, προ της κρίσης 4.000 εργαζόμενους και τώρα έχουν 2.000, συμπληρώνοντας ότι κανείς δεν έκλαψε για αυτούς τους εργαζόμενους, όπως και για εκείνους της ΕΡΤ. «Τώρα κάποιοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα» είπε.

«Αυτό που μας αφορά δεν είναι να χαθούν θέσεις εργασίας, αλλά να τις υπερασπίσουμε. Θέλουμε να ρυθμιστεί ένα τοπίο το οποίο ήταν ασύδοτο» είπε ο πρωθυπουργός και κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν προχωρούσαν στα αυτονόητα και το ελληνικό δημόσιο για πολλά χρόνια έχανε σημαντικά έσοδα.

Επανέλαβε δε την πεποίθησή του ότι τα κανάλια πρέπει να είναι τέσσερα, για να μπορούν να επιβιώσουν με τα έσοδα από διαφημίσεις και όχι από την διαπλοκή. Και συμπλήρωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να μην χάσει κανένας αν είναι δυνατόν τη δουλειά του, η αγορά όμως αυτορρυθμίζεται».

«Το τζάμπα πέθανε, το νταβατζιλίκι πέθανε» είπε.

Στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών επανήλθε η δημοσιογράφος του Star Ειρήνη Σαββοπούλου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «εμάς δεν μας έκλεισε η κρίση, αντέξαμε, εσείς μας κλείνετε» και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να εξηγήσει στον ελληνικό λαό πόσα κατέβαλαν τα κανάλια τόσα χρόνια.

Απαντώντας ο κ. Τσίπρας είπε ότι κατανοεί τη συναισθηματική φόρτιση «και ότι η θέση εργασίας σας είναι ό,τι πολυτιμότερο έχετε», διαβεβαίωσε όμως ότι ο διαγωνισμός έγινε με τον πλέον αδιάβλητο τρόπο και ήταν σχεδιασμένος έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί το τίμημα.

«Δεν δώσαμε άδεια στους φίλους μας» είπε ο κ. Τσίπρας και αναρωτήθηκε «ποιος μπορεί να μας κατηγορήσει ότι αποκλείσαμε κάποιους;»

Όσα κανάλια δεν πήραν άδεια -πρόσθεσε- δεν κλείνουν υποχρεωτικά, μπορούν να εκπέμπουν μέσω κάποιας άλλης πλατφόρμας.

Γεγονός είναι -συμπλήρωσε- ότι οι θέσεις εργασίας είναι το πιο πολύτιμο, που αφορά όμως όλους και όχι μόνο τους εργαζόμενους στους τηλεοπτικούς σταθμούς, σημειώνοντας ότι για παράδειγμα η Ελευθεροτυπία έκλεισε με νόμο.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν μπορεί να ταυτίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων με αυτά των εργοδοτών και δεν μπορεί, όπως είπε, εν ονόματι της διατήρησης κάποιων θέσεων εργασίας, να μην μπαίνει μια τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

O δημοσιογράφος Χρήστος Τσιγουρός από το Mega ρώτησε εάν το ζήτημα της τηλεόρασης είναι μόνο ποσοτικό, και ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν είναι «και δεν ισχυρίζομαι ότι τελειώσαμε εδώ» αλλά πρέπει να γίνουν και άλλα για να υπάρξει ένα ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που να λειτουργεί με κανόνες.

«Ποια νέα διαπλοκή» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει κόστος από την υπόθεση των αδειών, το οποίο μέχρι τώρα δεν θέλησε να αναλάβει καμία άλλη κυβέρνηση.

«Ποια κυβέρνηση είχε το σθένος έως τώρα να πάει κόντρα σε μία από τις κορυφές του τριγώνου της αμαρτίας; Δεν θέλω να τσουβαλιάσω. Υπάρχουν και επιχειρηματίες που δεν είχαν αυτή τη λογική, υπάρχουν και εξαιρέσεις».

«Έρχεται ο Μαρινάκης και δίνει όσο τρία Champions League και έρχεται ο Μητσοτάκης και λέει ‘τζάμπα αγόρι μου’» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι πίστευε ότι θα είχε σύμμαχο τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη.

Απευθύνω εκ νέου έκκληση στην αξιωματική αντιπολίτευση -δήλωσε- να σταματήσει να λέει αλλοπρόσαλλα πράγματα, να αναγνωρίσει το διαγωνισμό, να παραδεχθεί ότι είναι ατόπημα να υπερασπίζεται ιδιωτικά συμφέροντα, να αναγνωρίσει το διαγωνισμό και να πάμε στη συγκρότηση του ΕΣΡ.

«Ως κυβέρνηση εμείς υπερασπιζόμαστε το ελληνικό δημόσιο. Δεν θέλουμε να μας λιβανίζουν ΜΜΕ» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Σε ερώτηση για το θέμα της ασφάλειας και ιδιαίτερα την κατάσταση που επικρατεί στα Εξάρχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις υποσχέσεις του προέδρου της ΝΔ λέγοντας ότι «αφού ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να εφαρμόσει το νόμο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, θα τον εφαρμόσει στα Εξάρχεια».

Αν κάποιος «έβαλε χέρι» στα Εξάρχεια, ήταν η δική μας κυβέρνηση, ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται πως ο κ. Μητσοτάκης «κάτι πρέπει να πει για να ικανοποιήσει το κοινό του».