Alpha 1 News

Συνέντευξη Τσίπρα στη ΔΕΘ: Ένταση στη φωνή του Πρωθυπουργού μετά από ερώτηση δημοσιογράφου του ALPHA
-  Σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ
- "Γραφικός ο Μητσοτάκης, ζητάει συνέχεια εκλογές"
- "Έχω δεσμευτεί να βάλω γραβάτα, όταν υπάρξει λύση για το χρέος... Είμαστε πιο κοντά από ποτέ"
- "Αν δείτε τον κ. Παππά να του πείτε ότι δεν θα αποφάσισει αυτός για το αν θα αλλάξει υπουργείο"
- Τσίπρας για χρέος: Θα πω στη Μέρκελ ότι οι κανόνες πρέπει να τηρούνται
- "Από το 20% όσων λαμβάνουν επικουρικές, μόνο το 10% έχει μειώσεις 40%"
- Για ΕΛΣΤΑΤ: "Η δικαιοσύνη έχει δικαίωμα να ψάξει το θέμα για τα στοιχεία του 2009"
- "Η Μέρκελ κράτησε εξαιρετική στάση στο προσφυγικό"
- “Έχουμε εξαγγείλει προγράμματα επιδότησης για τους 4 νέους καναλάρχες να προσλάβουν από τυχόν απολυμένους...”
- Οι πολίτες δικαιούνται δίκαιη λύση για το χρέος
Στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης”, στρέφονται και σήμερα όλα τα βλέμματα καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δίνει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Κατά τη χθεσινή ομιλία του, στα εγκαίνια της έκθεσης, ο πρωθυπουργός έβαλε ως ορίζοντα εξόδου από την κρίση την 5ετία, όμως δεν δίστασε να αντιτάξει στην μείωση 30% του ΕΝΦΙΑ που υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τη δική του μείωση φόρων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Μίλησε για την επικείμενη αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ και απηύθυνε ακόμα αυστηρή προειδοποίηση σε όσους κρύβουν χρήματα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “η περίοδος της ασυλίας τελείωσε”.

Ο πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε βέβαια να μην χρησιμοποιήσει στα επιχειρήματα υπέρ της κυβέρνησής του, τα 246 εκατομμύρια που εξασφάλισε το Δημόσιο, από την δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως τα συγκεκριμένα έσοδα, θα διατεθούν σε Υγεία και Παιδεία.


14:40  Για το ΔΝΤ και αν είναι εχθρός ή φίλος: λέει ναι στο χρέος αλλά θέλει μέτρα στα εργασιακά - Κι αν πιστεύει πως θα του επιτραπεί από τους θεσμούς να μοιράσε τα λεφτά από τις άδειεςΤα έσοδα θα διατεθούν σε τρεις φάσεις: 80 εκατ. ως το τέλος του μήνα, άλλα τόσα το 2017 και άλλα τόσα το 2018. θα έχουμε απρόσμενο έσοδο για τον προυπολογισμό. Τις επόμενες μέρες θα μπουν στα δημόσια ταμεία τα πρώτα λεπτά. Για το αν θα μας αφήσουν οι θεσμοί, εμείς επειδή πρόκειται για έκτακτα έσοδα θα έχουμε τη δυναντότητα να τα δώσουμε σε έκτακτες παρεμβάσεις. Δεν μπορούμε να δώσουμε μόνιμο επίδομα, αλλά έκτακτου χαρακτήρα δαπάνες μπορούμε να κάνουμε. Όσα εξήγγειλα χθες έχουν χαρακτήρα έκτακτης δαπάνης. Μίλησα για τα γεύματα και το πρόγραμμα Γυρίζουμε Ελλάδα για τους νέους επιστήμονες.

14:32  Για τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση και αν υπάρχει plan b αν δεν μειωθεί το χρέοςΞεκίνησα την τοποθέτησή του λέγοντας πως πρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη 5ετία. Είπα ότι πολλοί θα πουν ότι εξαρτάται από τους εταίρους μας. Είπα ότι θα τους πετύχουμε αν εμεις αλλάξουμε τρόπο σκέψης. Η συζήτηση στη χώρα τα τελευταία χρόνια εστιάζεται στα δημόσια οικονομικά και όχι στους υπουργούς της ανάπτυξης. Πρέπει να μιλήσουμε πως θα παράξουμε πλούτο και όχι πως θα κόψουμε δαπάνες. Το χρέος θα δώσει άλλη εικόνα στους επενδυτές. Αλλά αν δεν παράξουμε πλούτο δεν θα έχουμε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά. Πρέπει να εντοπίσουμε που έχουμε πλεονεκτήματα. Μίλησα για τη θέση της χώρας, τον τουρισμό, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρέπει να κρατήσουμε τους επιστήμονες, στην καινοτομία, να σπάσουμε τον κλοιό της γραφειοκρατίας. Πρέπει να δώσουμε μάχη για τα αυτονότητα, για την αγροτική ανάπτυξη όχι στη λόγική όλα τα κιλά όλα τα λεφτά. Δεν είναι εύκολο, πρέπει να αλλάξουμε τρόπο σκέψης, η πολιτική σκηνή γενικότερα. Θα αναλάβω πρωτοβουλίες, να ανοίξουμε τη συζήτηση για την επόμενη μέρα.

14:21  ΈντασηΚατά την απάντηση στην ερώτηση της Ευαγγελίας Τσικρίκα, ο πρωθυπουργός έβγαλε ένταση στη φωνή του, τη στιγμή που η δημοσιογράφος επιχείρησε να μιλήσει ενώ είχε ξεκινήσει να δίνει την απάντησή του.


14:20  Ευαγγελία Τσικρίκα από τον Alpha: Χάνω τη δουλειά μου και δεν ξέρω γιατί. Ήξερα ότι τις απολύσεις δεν τις κάνει το κράτος... Γιατί τιμωρείτε τους εργαζόμενους;
Μας ενδιαφέρουν όλες οι θέσεις εργασίας. Για τους 2000 εργαζόμενους δεν έκλαψε κανείς. Τωρα κάποιοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. Για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ δεν έκλαψε κανείς. Καλά κάνουν οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και κάνουν κινητοποιήσεις αλλά εσάς δεν είδα να κάνετε. Το σύστημα ήταν ασύδωτο. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε κάθε λέξη του συντάγματος. Το δημόσιο θα έπρεπε να είχε εισπράξει και είναι 27 χρόνια που είναι αρύθμιστο το τοπίο, θα έπρεπε να είχε κάνει τρεις δημοπρασίες. Αναλογιστείτε τι έχει χάσει το δημόσιο, ένα τεράστιο ποσό μόνο και μόνο γιατί οι κυβερνήσεις δεν έκαναν ό,τι έπρεπε. Εμεις δίνουμε τη δυνατότητα για 4 άδειες γιατί πιστεύουμε ότι τα ΜΜΕ πρέπει να μπορούν να έχουν βιώσιμα σχήματα και να μην εξαρτώνται από τη διαπλοκή. Υπερασπιστήκαμε το δημόσιο συμφέρον, όταν ξεκίνησε η διαδικασία, όλοι την αμφισβητούσαν. Αν δεν βάζαμε τους όρους του διαγωνισμού, θα έρχονταν όλοι να δώσουν από 10 εκατ. Εμεις θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να μη χάσει κανείς τη δουλειά του. Οι μέτοχοι του Mega δεν φρόντισαν για τη διάσωση του καναλιού. Έχουμε μια διαδικασία που με αδιάληπτο τρόπο που δυο από τα υπάρχοντα κανάλια πήραν άδεια και δυο νέοι υποψήφιοι έρχονται και παίρνουν άδεια.

Από την πλευρά μας αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι αν υπάρχουν απολύσεις, να δωθούν κίνητρα να προσληφθούν στους νέους παρόχους. Έχουμε εξαγγελεί προγράμματα επιδότησης για τους 4 νέους καναλάρχες να προσλάβουν από τυχόν απολυμένους επιδότηση 360 ευρώ τους πρώτους μήνες και τους επόμενους 12 μήνες επιδότηση για τις ασφαλιστικές εισφορές. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να είναι όμηροι, να δουλεύουν και να μην πληρώνουμε. Το τσάμπα πέθανε κα Τσικρίκα. Κάποιοι άλλοι και όχι εγώ, είχαν μιλήσει για νταβατζήδες. Το νταβατζιλίκι πέθανε.


14:09  Για τον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιο Πιτσιόρλα, την επίθεση από υπουργούς και αν τον εμπιστευεται
Η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά και οι αποφάσεις λαμβάνονται έτσι. Δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Σε ό,τι αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, εργαστήκαμε για να ξεφύγουμε από μια λογική εκποίησης. Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις πάνε στον κουβά του χρέους, αυτή είναι η πραγματικότητα που βρήκαμε. Έχουμε δουλέψει για να μεγιστοποιήσουμε τα ωφέλη. Αυτό κάναμε με την Cosco, στο Ελληνικό, αυτό θέλουμε να κάνουμε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και σε άλλες που θέλουμε να γίνουν γιατί είναι μέσα στη συμφωνία.14:06  Για τη συμφωνία Ελλάδας - Τουρκίας και τι θα διεκδικήσει η Ελλάδα για τη Συνθήκη του Δουβλίνου
Ήταν πολύ δύσκολη συμφωνία που την πετύχαμε με πολύ κόπο. Η χώρα είχε βρεθεί σε πολύ δύσκολη κατάσταση, με χώρες της Ευρώπης να κλείνουν μονομερώς σύνορα και την Ελλάδα θα δέχεται καθημερινά 4-5.000 πρόσφυγες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Η Μέρκελ κράτησε εξαιρετική στάση. Η πρώτη Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό απέτυχε κι εμεις την επόμενη μέρα ήμασταν στη Σμύρνη. Η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη και η Ευρώπη την Τουρκία. Η Τουρκία τήρησε σε μεγάλο βαθμό τα συμφωνηθέντα. Οι ροές μειώθηκαν, άρα υπήρχε μια ανάσα. Από την άλλη, η συμφωνία είναι δύσκολη στην εφαρμογή της. Είμαστε υποχρεωμένη να λειτουργούμε μέσα στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, εξετάζουμε ένα προς ένα τα αιτήματα ασύλου. Αυτό πράγματι έχει προκαλέσει συμφόρηση στα κέντρα στα νησιά, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επιταχύνουμε τη διαδικασία, άνθρωποι δουλεύουν 24 ώρες, δυστυχώς δεν είχαμε τη δυναντότητα να έχουμε μεγάλο αριθμό επιστροφών. Αλλά ο ρυθμός θα αυξηθεί.

Από την πλευρά της Ευρώπης υπάρχει υποχρέωση η οποία επίσης πρέπει να επιτυγχυνθεί. Υπάρχει η διαδικασία μετεγκατάστασης και έχουν γίνει μόλις 3.000. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους για να αντιμετωπίσουμε κι εμείς το δυσανάλογο βάρος. Θέλω να απευθυνθώ στους δημάρχους της Βόρειας Ελλάδας, να απευθυνθώ με τα θερμότερα λόγια στις Ένοπλες δυνάμεις και την αστυνομία που δείχνουν το πρόσωπο αλληλεγγύης της Ελλάδας.14:00  Για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Μέχρι το '18 τα πλεονάσματα είναι αυτά που συμφωνήσαμε τον Ιούλιο. Εμείς πήραμε μια συμφωνία για πλεονάσματα 4,2 από το '18 και μετά. Θα υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Θα σφίξουμε τα δόντια ώστε για μια φορά να πετύχουμε τους στόχους μας. Από το '18 και μετά το αν θα παραμείνουν ή όχι οι στόχοι του πλεονάσματος συναρτάται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το χρέος και είναι η συζήτηση που θα γίνει ως το τέλος του χρόνου. Αν εξειδικευτούν τα μέτρα, η μείωση των πλεονασμάτων είναι αυτονόητη.

Εαν από το '18 έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε τα πλεονάσματα θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο 3 δισ. ευρώ. Αυτά τα 3 δισ. ευρω, σε δυο χρόνια θα έρθω στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός και θα εξηγήσω που θα πάνε. Είναι απαράδεκτο να έχουμε τόσο υψηλούς δείκτες ΦΠΑ. Έχουμε στόχο να προχωρήσουμε σε πιο δίκιο φόρο ακινήτων. Στόχος στήριξη των αδύναμων, κοινωνικού κράτους, των τομέων της Υγείας και της Παιδείας.13:54  Για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του 2009Το 2009 θα θυμάστε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 4,5%. Και η διαμάχη για τα στοιχεία του '09 αφορά κυρίως τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν δικαιωθεί η μια άποψη πως έφταιγε ο Καραμανλής θα δικαιωθεί ο Παπανδρέου και αν αποδειχθεί ότι τα μαγείρεψαν για να μπουμε στα μνημόνια θα δικαιωθεί ο Παπανδρέου. Εμεις αναλάβαμε τον Ιανουάριο και πήραμε εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης. Είναι στοιχεία που έχουν επικυρωθεί από τη Eurostat. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Δικαιοσύνη δεν έχει δικαίωμα να ψάξει μια σκοτεινή υπόθεση για να δουμε τι έγινε τότε. Εμένα μου δημιουργούνται ερωτηματικά, γιατί οι Επίτροπη παρεξηγήθηκαν, ζητούν διαβεβαίωση για την προοπτική του προγράμματος και αν αμφισβητούμε τα στοιχεία για το τρίτο πρόγραμμα και τους είπαμε στο Eurogroup πως δεν τα αμφισβητούμε. Ο κατηγορούμενος κ. Γεωργίου έσπευσε να πει ότι αν η υπόθεση προχωρήσει η χώρα δεν θα πάρει αυτά που πρέπει για το χρέος. Η ελληνική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, θα φτάσει την έρευνα σε βάθος αλλά δεν αφορά στη συζήτηση για το χρέος

13:50  Για την εξαγγελία για τις ασφαλιστικές εισφορές σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και για νέα μείωση συντάξεων
Αυτή τη στιγμή είμαστε σε διαδικασία μετάβασης, ολοκληρώθηκε δύσκολη μεταρρυθμιση του ασφαλιστικού. Είναι τώρα η στιγμή να δώσουμε κάποιες ανάσες και ενέσεις ενίσχυσης του ΕΦΚΑ. Αν οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να πληρώσουν, ο ΕΦΚΑ δεν θα μπορεί να σταθεί. Είναι κίνηση επιβεβλημένη (το πάγωμα), θα δώσει τονωτική ένεση στο ασφαλιστικό σύστημα. Το πάγωμα των προηγούμενων χρεών δεν σημαίνει διαγραφή. Όποιος έχει "βουνο" χρεών μένει χωρίς ασφαλιστική ενημερώτητα αν δεν μπορεί να πληρώσει τρέχουσες εισφορές. Δεν μπορώ να σας πω μεγέθη, αφορά στο σύνολο των ασφαλισμένων στα συγκεκριμένα ταμεία.

Για τους συνταξιούχους, είναι σαφές ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις. Το 90% δεν είδαν μειώσεις, το λέγαμε πέρυσι ότι δεν θα μειωθούν συντάξεις και δεν θα προχωρήσει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές. Το 10% των συνταξιούχων έχουν επίπτωση. Από το 20% όσων λαμβάνουν επικουρικές, μόνο το 10% έχει μειώσεις 40%. Άρα το 5% έχουν μεγάλες μειώσεις, οι υπόλοιποι έχουν  μικρές μειώσεις. Εξαρτάται από ποια οπτική το βλέπει κανείς. Μιλούν για το 5% και ότι για το 95% που δεν βλέπει μειώσεις. πετύχαμε το ακατόρθωτο, βάλαμε σε ράγες το ασφαλιστικό, υπάρχουν κάποιες μικρές μειώσεις και βάλαμε και το πλαφόν των 1.300 ευρώ. Πετύχαμε μια πολύ δύσκολη μεταρρυθμιση, που είναι κατάκτηση για τις επόμενες γενιές.

Comments(0)

13:43  Για τις γερμανικές εκλογές και τι θα πει στη Μέρκελ για το χρέοςΘέλω να πω ότι το ζήτημα του προγράμματος και του χρέους δεν είναι θέμα διαπραγματεύσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Αφορά την Ελλάδα και τους τρεις θεσμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ), προφανώς η Γερμανία είναι σημαντική χώρα και η άποψή της παίζει σημαντικό ρόλο αλλά δεν είναι η μόνη. Το θέμα του χρέους έχει διεθνή διάσταση από τη στιγμή που συμμετέχει και το ΔΝΤ. Θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία. Στη Μέρκελ θα πω αυτά που έλεγα πάντα. Εχει μια λογική πως οι κανόνες πρέπει να τηρούνται. Αυτό θα της πω, ότι εμεις τηρούμε τους κανόνες. Από την πλευρά μας οι μεταρρυθμίσεις που έχουμε προχωρήσει είναι μια θετική έκπληξη ως αφορά στην ταχύτητα. Κλείσαμε την πρώτη αξιολόγηση που είναι το 70% του προγράμματος. Υπάρχει αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΔΝΤ και τη Γερμανία. Υπάρχει αντιπαράθεση και στο εσωτερικό της Γερμανίας που έχει κυβέρνηση συνασπισμού. Στο κόμμα της Μέρκελ υπάρχουν ακραίες απόψεις. Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν άλλη άποψη για το χρέος. Οι εσωτερικές εξελίξεις, και αυτό θα της πω, δεν μπορούν να αποτελούν τροχοπέδη.

13:38  Ερώτηση για τη φθορά της κυβέρνησης που φαίνεται στις δημοσκοπήσεις και το ενδεχόμενο ανασχηματισμούΑν δείτε τον κ. Παππά να του πείτε ότι δεν θα αποφάσισει αυτός για το αν θα αλλάξει υπουργείο. Έχω άλλο μοντέλο διακυβέρνησης, δεν είμαι της λογικής αποφασίζω και διατάσσω, ακολουθώ συλλογικό μοντέλο. Έχουμε μπροστά μας το συνέδριο όπου θα μιλήσουμε για τα προβλήματα της χώρας. Θέλουμε να ακούσουμε δημόσιο διάλογο. Μετά θα μας απασχολήσουν ζητήματα βελτίωσης του κυβερνητικού έργου. Οι ανασχηματισμοί και οι υποτιμήσεις δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων


13:33  Ερώτηση από το ΑΠΕ - ΜΠΕ: Είμαστε κοντά στο να βάλετε γραβάτα;Η γραβάτα έχει να κάνει με τις ενδυματολογικές προτιμήσεις. Εγώ δεν έχω ταμπού. Έχω δεσμευτεί να τη βάλω όταν υπάρξει λύση για το χρέος. Δεν παντρεύτηκα κιόλας για να τη βάλω στο γάμο μου. Στην ουσία του ερωτήματος: είμαστε πιο κοντά από ποτέ. Σήμερα οι περισσότεροι πιέζουν για μια λύση. Οι αποφάσεις του Eurogroup του Μαΐου είναι προς αυτή την κατεύθυνση αλλά πρέπει να εξειδικευτούν άμεσα γιατί με αυτό τον τρόπο θα έχουμε την απαραίτητη ανάλυψη βιωσιμότητας του χρέους. Αυτό το οποίο αυτή τη στιγμή μας δημιουργεί συνθήκες αναβλητικότητας δεν είναι οι αποφάσεις αυτές καθ' αυτές αλλά η αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους. Το Ταμείο έχει δώσει χρονοδιάγραμμα ως το τέλος του χρόνου. Αυτό το deadline είναι και το deadline της διαπραγμάτευσης. Οι πολίτες δικαιούνται μια δίκη ρύθμιση του χρέους και αυτή δεν μπορεί να είναι συνάρτηση εκλογικών αναμετρήσεων σε άλλες χώρες.


13:30  Η πρώτη ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αν δεν "βγει" το χρέος
Ο Μητσοτάκης πλέον προχώρησε στην άποψη ότι πρέπει να γίνουν εκλογές λίγο πριν από την κρίσιμη πρώτη αξιολόγηση αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην οικονομία. Όταν τότε το ΔΝΤ ζητούσε αίμα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αδιαφορούσε γι' αυτό, ζητούσε εκλογές και δεν τον ένοιαζε αν η θέση του ΔΝΤ γινόταν δεκτή κι από τους άλλους εταίρους. Πόνταρε στην παρένθεση όπως και ο προκάτοχος του. Εγκλωβίστηκε και κατάντησε γραφικός. Η χώρα δεν έχει ανάγκη εκλογές αλλά σταθερότητα. Η εικόνα στο εξωτερικό για την Ελλάδα έχει αλλάξει πλήρως. Πιστεύουμε ότι έχουμε συμμάχους στην Ευρώπη. Η ανάπτυξη θα έρθει έτσι κι αλλιώς. Μια οικονομία που έχει πιεστεί θα έχει rebound. Το θέμα είναι αν η αναπτυξη θα είναι διαρκής. Θα θέλαμε σε αυτή τη μάχη να έχουμε σύμμαχο την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά δυστυχώς την έχουμε απέναντι.13:22  Έφτασε ο πρωθυπουργόςΣτις 13:22 έφτασε στην αίθουσα για τη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

13:21  Διαμαρτυρία από κάμεραμεν
"Το μαύρο δεν έχει αποχρώσεις" έγραφαν τα χαρτιά που είχαν κρεμάσει ξανά στις κάμερές τους τεχνικοί που κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι μετά το κλείσιμο των καναλιών που δεν πήραν άδεια. Μετά το Μαξίμου και το υπουργείο Εργασίας, το... μήνυμα των εργαζομένων έφτασε και στη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού


13:09  Γεννηματά: Ο Τσίπρας δεν το τερμάτισε το 2014 – Έκανε νέο ρεκόρ ψεμάτων
Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας τη χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως “όσοι νόμιζαν ότι το είχε τερματίσει το 2014 έκαναν λάθος. Εκανε νέο ρεκόρ ψεμάτων στην ίδια πίστα”, ενώ προέβλεψε ότι ο “κόφτης” θα ενεργοποιηθεί μέσα στο 2017, καθώς “δεν υπάρχει περίπτωση να πιάσουμε τους στόχους με την ύφεση που υπάρχει”. Διαβάστε περισσότερα εδώ


13:07  Το Ποτάμι: Εξαγγελίες χωρίς αξίαOι φετινές εξαγγελίες του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ έχουν ακριβώς την ίδια αξία που είχαν και πέρυσι και πρόπερσι. Δηλαδή καμία. Το εμπόριο ελπίδας, που είναι ο μόνος τομέας στον οποίο ειδικεύεται, δεν βρίσκει πια αγοραστές. Η ανάπτυξη για την οποία μιλάει δεν έρχεται με λαϊκίστικες κορώνες και ψέματα. Έρχεται με τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για επενδύσεις. Έρχεται με λιγότερους κι όχι με περισσότερους φόρους. Αλλά ανάπτυξη και κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι έννοιες ασύμβατες.
Comments(0)

13:06  Λεβέντης: Γιατί πήγα στην ομιλία Τσίπρα
Με ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων απαντά ο Βασίλης Λεβέντης στα όσα ακούστηκαν για την παρουσία του στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

"Σχετικά με την παρουσία του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, στην ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ, διεκρινίζουμε ότι η παρουσία του κ. Β. Λεβέντη, έγινε στα πλαίσια του νέου ήθους που κομίζει στη πολιτική ζωή, η Ένωση Κεντρώων. Όσοι σπεύσουν να δώσουν άλλες ερμηνείες στην παρουσία αυτή θα απογοητευτούν άλλη μια φορά. Εμείς είμαστε Κεντρώοι και Κεντρώοι θα μείνουμε μέχρι τέλους. Απλά πρεσβεύουμε συναινέσεις και πολυκομματικές κυβερνήσεις και στα πλαίσια αυτά αναπτύσσουμε σχέσεις με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου".13:05  Η αντίδραση του ΚΚΕ
«Οι "δεσμεύσεις" στο λαό για μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα, άδικους φόρους που δεν καταργούνται, όπως ο ΕΝΦΙΑ, μειωμένες συντάξεις, μισθούς πείνας, συσσίτια και ψίχουλα για λίγους, είναι ομολογία πως η φτώχεια και η κοροϊδία καλά κρατούν», σημειώνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Το στοίχημα για τον πρωθυπουργό είναι ο λαός να υπομείνει αδιαμαρτύρητα παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, να χάψει το καινούργιο παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης» και να είναι «στο περίμενε» της ανεργίας και της φτώχειας, μήπως πέσει κανένα ψίχουλο απ’ το τραπέζι της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου, τονίζει ο Περισσός και συμπληρώνει: «Με τη χτεσινή του ομιλία ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά απευθύνεται στους επιχειρηματικούς ομίλους, με υποσχέσεις και δεσμεύσεις για φοροαπαλλαγές, νέα προνόμια και ζεστό χρήμα από τα αναπτυξιακά πακέτα. Μαζί με τη διαβεβαίωση πως στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων, που άφησαν πίσω τους η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, θα προστεθεί και ό,τι ακόμα κατεδαφίσει η κυβέρνηση με τη δεύτερη αξιολόγηση, σύμφωνα πάντα με το αντεργατικό κεκτημένο της ΕΕ».

Η εργατική τάξη ο λαός απ’ το «περίμενε» του κ. Τσίπρα μπορεί να περάσει απέναντι από την κυβέρνηση, την ΕΕ, το κεφάλαιο, να πάρει τη θέση του στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής για να ζήσει καλύτερα αυτός και τα παιδιά του, καταλήγει στην ανακοίνωση του το ΚΚΕ.


13:03  Η πρώτη αντίδραση από τη ΝΔ
Με σκληρούς χαρακτηρισμούς επιτέθηκε στον πρωθυπουργό η Νέα Δημοκρατία, λίγη ώρα μετά το τέλος της ομιλίας του στα εγκαίνια της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Η αξιωματική αντιπολίτευση, κάνει λόγο “για αμετανόητο λαϊκιστή” ενώ χαρακτηρίζει την ομιλία “αγγαρεία”. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια