Alpha 1 News

Συνεχίζεται το κονταροχτύπημα για τις τηλεοπτικές άδειες


Έντονη η αστυνομική παρουσία στο κτίριο της ΓΓ Επικοινωνίας
Πόκερ για παίκτες με γερά πορτοφόλια σε συνθήκες Big Brother. Κάπως έτσι μοιάζει η πλειοδοτική διαδικασία για τις άδειες, η οποία είναι σε εξέλιξη και από ό,τι φαίνεται θα διαρκέσει δύο ημέρες.

To πρωί της Τετάρτης,τηλεοπτικός σταθμός Star κοινοποίησε με θυροκόλληση στη Γενική Γραμματεία Τύπου αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της συμμετοχής στον διαγωνισμό του ομίλου Καλογρίτσα, διότι όπως αναφέρει δεν έχει ως αποκλειστική απασχόληση τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού, αντίθετα έχει και άλλες δραστηριότητες.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν Τα Νέα της Τετάρτης, πρόθεση της επιτροπής που διενεργεί τον πλειοδοτικό αδειοδοτικό διαγωνισμό είναι οι δύο πρώτες άδειες να έχουν κλειδώσει από το πρώτο 24ωρο.

Ήδη, το κονταροχτύπημα για την πρώτη άδεια έλαβε τέλος περίπου στις 19:00 της Τρίτης, δηλαδή σχεδόν δέκα ώρες μετά την έναρξη του διαγωνισμού, ο πλειστηριασμός για τη δεύτερη άδεια πιθανόν να άρχισε γύρω στις 23:00 και να ολοκληρωθεί το πρωί της Τετάρτης.

Σύμφωνα πάντοτε με την εφημερίδα, φήμες ήθελαν τον Ιβάν Σαββίδη «επιθετικό παίκτη» εξίσου με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Περί τα μέσα Ιουλίου κύκλοι πέριξ του προέδρου του ΠΑΟΚ είχαν ιχνογραφήσει τις διαθέσεις του να είναι ένας από τους κατόχους πολυπόθητης άδειας, λέγοντας πως εκείνος θα έμπαινε ουσιαστικά στο παιχνίδι του πλειστηριασμού από τα 15 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι κανένας από τους υποψηφίους δεν μπορεί να αποχωρήσει αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημοπρασίας και των τεσσάρων αδειών ώστε να μη γνωρίζει κανείς, εκτός από τους υπερθεματιστές, ποιοι έχουν πάρει τις άδειες.

Και το πολιτικό παρασκήνιο
Την ίδια ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη και ο «πόλεμος» ανακοινώσεων κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για τη διαδικασία, αλλά και το μέλλον της ενημέρωσης.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, η έναρξη της διαδικασίας προκάλεσε ανακούφιση στο Μέγαρο Μαξίμου, που αναδείκνυε ακόμη περισσότερο το έσοδο που θα προκύψει για κρατικά ταμεία.

«Το τζάμπα πέθανε» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι με την αντίδρασή της επιδιώκει στην πραγματικότητα να επηρεάσει το ύψος των προσφορών.

Επόμενος στόχος της κυβέρνησης είναι η Digea. Πέραν των καταγγελιών περί «σκανδαλώδους διαγωνισμού» που ανέδειξε τον ψηφιακό πάροχο, το Μαξίμου φέρεται αποφασισμένο να πετάξει στην Digea στο μπαλάκι για το «μαύρο» στους υφιστάμενους τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν θα αδειοδοτηθούν. 

Σε κάθε περίπτωση, κομβικό σημείο για την επόμενη ημέρα θα αποτελέσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη του κυβερνητικού σχεδίου. 

Η κρίση του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου αναμένεται ακόμη κι εντός του Σεπτεμβρίου - και εάν τεθούν ζητήματα αντισυνταγματικότητας, ιδίως ως προς την παράκαμψη του ΕΣΡ, το οικοδόμημα που κτίζει η κυβέρνηση στο τηλεοπτικό πεδίο θα απειληθεί με πλήρη κατάρρευση. 

Τη δικαστική εξέλιξη αναμένει και η ΝΔ, η οποία με σχετική αμηχανία παρακολούθησε τους υποψήφιους καναλάρχες και καταφθάνουν στη ΓΓΕΕ και να επικυρώνουν με τη συμμετοχή και τις δηλώσεις τους τη διαδικασία.

Οι βολές από επιτελικά γαλάζια στελέχη περί «συνευθύνης» των επιχειρηματιών που αποφάσισαν να νομιμοποιήσουν το κυβερνητικό παιχνίδι πριν αποφανθεί το ΣτΕ, είναι ενδεικτικές ενός «βραχυκυκλώματος» που καταγράφεται στην αξιωματική αντιπολίτευση. 

Την εικόνα αυτή μεταφέρει ακόμη περισσότερο η γαλάζια αναδίπλωση απέναντι σε όσους πλειοψηφήσουν στον διαγωνισμό. Ο νόμος Παππά θα καταργηθεί εν μέρει από μια μελλοντική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το αποτέλεσμα της δημοπρασίας δεν θα αμφισβητηθεί. 

Το καθησυχαστικό μήνυμα της Πειραιώς προς τους υποψήφιους καναλάρχες δεν είναι ασύνδετο με την γκρίνια στη γαλάζια οικογένεια για την τακτική που ακολουθούσε το προηγούμενο διάστημα το κόμμα. 

Η επίσημη θέση της ΝΔ ότι δεν αναγνωρίζει και δεν αποδέχεται τον διαγωνισμό έχει πλέον τροποποιηθεί και η νέα θέση της θα εξαρτηθεί από την απόφαση του ΣτΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια