Alpha 1 News

Είχε συνεργούς, σχεδίαζε το μακελειό επί μήνες, ο δράστης στη Νίκαια


Είχε συνεργούς, σχεδίαζε το μακελειό επί μήνες, ο δράστης στη Νίκαια
Ο δράστης που αιματοκύλισε τη Νίκαια ανήμερα της εθνικής επετείου της Γαλλίας σκοτώνοντας 84 ανθρώπους με το φορτηγό του είχε «λογιστική υποστήριξη» από τουλάχιστον πέντε υπόπτους που τελούν υπό κράτηση, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι ο εισαγγελέας δήλωσε επίσης πως ο τυνησιακής καταγωγής, κάτοικος Νίκαιας, Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουλέλ σχεδίαζε την επίθεση για μήνες.

«Η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη μετά τη νύχτα της 14ης Ιουλίου καταγράφει πρόοδο και όχι μόνο επιβεβαιώνει την προμελετημένη δολοφονική φύση της ενέργειας που διέπραξε ο Τυνήσιος Μοχάμεντ Λαουαϊέζ Μπουλέλ, αλλά επίσης απέδειξε ότι επωφελήθηκε από την υποστήριξη και την εμπλοκή άλλων συνεργών» δήλωσε ο Φρανσουά Μολέν σε συνέντευξη Τύπου.

Υπό κράτηση βρίσκονται πέντε άτομα, ηλικίας μεταξύ 22 και 40 ετών -ένα ζευγάρι Αλβανών, ένας άνδρας τυνησιακής καταγωγής και δύο Γαλλοτυνήσιοι.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού επισήμανε πως ένας εκ των υπόπτων κινηματογράφησε το σημείο της επίθεσης την επόμενη ημέρα.

Κανείς εκ των υπόπτων δεν είναι γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών, ενώ αναμένεται ότι θα τους απαγγελθεί η κατηγορία της σύστασης τρομοκρατικής και εγκληματικής οργάνωσης.

Τα δεδομένα από το κινητό τηλέφωνο του Μπουλέλ αποκάλυψαν έναν μεγάλο αριθμό επαφών, τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και μηνυμάτων τον περασμένο χρόνο με πολλούς από τους συνεργούς του, που βρίσκονται στο στόχαστρο της έρευνας, επισήμανε ο ίδιος.

Συγκεκριμένα, ο Μπουλέλ έλαβε ένα μήνυμα από κάποιον από τους άνδρες λίγες ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ιανουαρίου 2015 εναντίον της εφημερίδας Charlie Hebdo και ενός εβραϊκού παντοπωλείου. «Δεν είμαι Charlie... είμαι χαρούμενος, έστειλαν τους στρατιώτες του Αλλάχ να τελειώσουν τη δουλειά» ανέφερε το μήνυμα.

Μια ημέρα αφού εστάλη αυτό το μήνυμα, την 11η Ιανουαρίου, εκατομμύρια Γάλλοι είχαν κατακλύσει τους δρόμους του Παρισιού και άλλων πόλεων φωνάζοντας το σύνθημα «Είμαι κι εγώ Σαρλί» ως ένδειξη αλληλεγγύης στα θύματα του σατιρικού εντύπου.

Επιπλέον τα δακτυλικά αποτυπώματα ενός εκ των υπόπτων εντοπίστηκαν στην πόρτα του συνοδηγού του φορτηγού των 19 τόνων με το οποίο ο Μπουλέλ σύνθλιψε 84 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 350.

Δεκαπέντε από τους τραυματίες «παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση», διευκρίνισε ο Μολέν.

Όπως τόνισε ο ίδιος, ο Τυνήσιος είχε σκεφθεί και καταστρώσει το εγκληματικό του σχέδιο «πολλούς μήνες προτού το υλοποιήσει».

Νέες φωτογραφίες που αποκαλύπτουν τα σχέδιά του ανακαλύφθηκαν στο κινητό του τηλέφωνο· μεταξύ αυτών, μια φωτογραφία από μια συναυλία στην Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ στη Νίκαια και μια φωτογραφία ενός άρθρου σχετικά με το «captagon», ένα ναρκωτικό που φημολογείται ότι χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές που διαπράττουν τρομοκρατικές επιθέσεις.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση λέγοντας ότι ο Μπουλέν ήταν «στρατιώτης» τους. Ο οδηγός του φορτηγού που έσπειρε θάνατο στη Νίκαια δεν βρισκόταν σε λίστες υπόπτων της γαλλικής αστυνομίας.