Alpha 1 News

Ερντογανική επιχείρηση αφανισμού των υποστηρικτών Γκιουλέν από παντού

Ερντογανική επιχείρηση αφανισμού των υποστηρικτών Γκιουλέν από παντού

Να παραμείνουν στις πλατείες καλεί τους υποστηρικτές του ο Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι η απόπειρα πραξικοπήματος από την «τρομοκρατική οργάνωση» του Φετουλάχ Γκιουλέν πατάχθηκε από την εθνική βούληση. Προαναγγέλλει δε ουσιαστικά επιχείρηση αφανισμού των υποστηρικτών Γκιουλέν με εκκαθάριση του «ιού» σε όλους τους κρατικούς θεσμούς, πέραν στρατού και δικαιοσύνης. Και απαντά στο πλήθος που φωνάζει «θέλουμε εκτελέσεις» πως «στις δημοκρατίες δεν μπορούν να παραβλέπονται τα αιτήματα του λαού» παραπέμποντας στην Εθνοσυνέλευση.

Η μαζική επιχείρηση αποπομπής και δικαστικής δίωξης στους χώρους της Δικαιοσύνης και των Ενόπλων Δυνάμεων θα συνεχιστεί, όχι μόνο στους δύο αυτούς χώρους, αλλά «σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες» είπε ο Ερντογάν μιλώντας την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της κηδείας του αδελφού ενός από τους συμβούλους του που έχασε τη ζωή του κατά την απόπειρα πραξικοπήματος.
Η εκκαθάριση Ερντογάν σε στρατεύματα και Δικαιοσύνη την επαύριο της ανεπιτυχούς απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία βρίσκεται σε εξέλιξη από το Σάββατο, με τις συλλήψεις να έχουν ξεπεράσει μέχρι στιγμής τις 6.000. Με χειροπέδες δεκάδες στρατηγοί, δικαστές και εισαγγελείς την Κυριακή.Αναφερόμενος στο τάγμα του Φετουλάχ Γκιουλέν, στο οποίο από την πρώτη στιγμή αποδίδει η τουρκική κυβέρνηση και ο ίδιος την απόπειρα πραξικοπήματος, δήλωσε ότι τα μέλη του κινήματος, που «έχουν διαφθείρει» τις Ένοπλες Δυνάμεις, συλλαμβάνονται σε όλες τις βαθμίδες του στρατού. Και ο «ιός», οι υποστηρικτές του Γκιουλέν, θα εκκαθαριστεί από όλους τους κρατικούς θεσμούς.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κύμα προσαγωγών θα αρχίσει και στο χώρο της ασφάλειας, ενώ δεν αποκλείεται να γίνουν εκκαθαρίσεις και στα δημόσια πανεπιστήμια. Το ερώτημα που προκύπτει είναι το κατά πόσο όλοι όσοι προσάγονται, πρόσκεινται πράγματι στον Γκιουλέν ή είναι γενικά αντιπολιτευόμενοι.

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι οι υπουργοί Εξωτερικών και Δικαιοσύνης της Τουρκίας θα απευθύνουν επιστολές στις ΗΠΑ και άλλες δυτικές κυβερνήσεις απαιτώντας την έκδοση του Γκιουλέν και των υποστηρικτών του. Ο ίδιος ο Γκιουλέν, ο οποίος ζει επί δεκαετίες αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμειξη υπαινισσόμενος πως το πραξικόπημα στήθηκε από τον ίδιο τον Ερντογάν.

Το δεύτερο σημαντικό σημείο της ομιλίας του Ερντογάν αφορά στο ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής. Καθώς μιλούσε, το πλήθος άρχισε να φωνάζει «θέλουμε εκτελέσεις», όπως κάνουν τις τελευταίες ώρες οι υποστηρικτές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ο Ερντογάν είπε ότι «στις δημοκρατίες δεν μπορούν να παραβλέπονται τα αιτήματα του λαού, ο οποίος έχει αυτό το δικαίωμα. Τα αιτήματα αυτά συζητούνται και αποφασίζονται στους προβλεπόμενους από το Σύνταγμα θεσμούς». Προσέθεσε, πάντως, ότι «δεν είμαστε εκδικητές. Πρέπει να κινούμαστε με σκέψη και σωστή αξιολόγηση».

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε επίσης τους υποστηρικτές του να κατεβαίνουν στους δρόμους και τις πλατείες για άλλη μία εβδομάδα. «Αυτή δεν είναι μία υπόθεση 12 ωρών» δήλωσε.

«Βάρδιες δημοκρατίας»

Αλλά και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ζήτησε από τα πλήθη να βγαίνουν στους δρόμους, αλλά να αποφεύγουν τις «ακραίες αντιδράσεις».

«Θα συνεχίσουμε τις βάρδιες δημοκρατίας παντού» και τόνισε ότι την ημέρα οι πολίτες εργάζονται, ενώ τα βράδια «θα συνεχίσουμε τις βάρδιες δημοκρατίας, αλλά και τους εορτασμούς. Αυτό θα συνεχιστεί έτσι, για ένα διάστημα ακόμη».

«Το έθνος μας πήρε βαθιά ανάσα, αλλά δεν τελειώσαμε» είπε ο Γιλντιρίμ και τόνισε ότι «θα πραγματοποιήσουμε γρήγορα την επιχείρηση κάθαρσης. Θα δώσουμε στους πραξικοπηματίες την ποινή που τους ταιριάζει, με τρόπο που κανείς να μην έχει στο μέλλον το θράσος να εναντιωθεί στη λαϊκή βούληση».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες «να αποφεύγουμε τις ακραίες αντιδράσεις. Οι ένοπλες δυνάμεις είναι το μέλλον και η εγγύησή μας. Να μην συμπεριφερθούμε με τρόπο που θα ζημιώσει τη θεσμική ταυτότητα των ενόπλων δυνάμεών μας».