Alpha 1 News

EE σε Βρετανία: Ενιαία αγορά χωρίς ελεύθερη μετακίνηση δεν έχει

EE σε Βρετανία: Ενιαία αγορά χωρίς ελεύθερη μετακίνηση δεν έχει
Οι ηγέτες των 27 κρατών - μελών προειδοποίησαν τη Βρετανία ότι δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά χωρίς ελεύθερη μετακίνηση. 

Αναφερόμενος στο θέμα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει «ενιαία αγορά α λα καρτ» για την Βρετανία.

«Οι ηγέτες ξεκαθάρισαν ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά απαιτεί την αποδοχή και των τεσσάρων ελευθεριών -ανάμεσά τους και της ελευθερίας μετακίνησης. Δεν θα υπάρξει ενιαία αγορά α λα καρτ» τόνισε ο Τουσκ μετά τη συνάντηση των ηγετών των 27 κρατών - μελών της ΕΕ (στη δεύτερη μέρα της Συνόδου δεν συμμετείχε η Βρετανία).

Ο Τουσκ επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν «κανενός είδους» διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για το Brexit, πριν η Βρετανία ξεκινήσει επισήμως την διαδικασία για έξοδο από την ΕΕ.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Τουσκ είπε ότι οι «27» είναι απολύτως αποφασισμένοι να διατηρήσουν την ενότητά τους μετά το Brexit.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είπε ότι αν η Βρετανία επιθυμεί πρόσβαση στην ενιαία αγορά, τότε θα πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες και να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ο Ολάντ είπε, επίσης ότι η συνοριακή συμφωνία με τη Βρετανία είναι διμερής και τόνισε ότι «δεν υπάρχει νόημα» στο να εγκαταλειφθεί μετά το Brexit.

O γάλλος πρόεδρος είπε ότι θα παραμείνουν σε ισχύ οι συμφωνίες στον τομέα της Άμυνας και της Ενέργειας και μετά το Brexit, ενώ τόνισε ότι πιθανώς να αυξηθούν οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις για να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις ενός Brexit στην ανάπτυξη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κάλεσε και αυτός το Λονδίνο να ξεκινήσει τη διαδικασία του «διαζυγίου» με την ΕΕ.

Ο Γιούνκερ είπε ότι διεξήχθη μια «ήρεμη συζήτηση» μεταξύ των «27» και ότι στη διάρκειά της ενημέρωσε τους ηγέτες ότι ο ίδιος ζήτησε από τους Ευρωπαίους επιτρόπους να μην προβούν σε καμία διαπραγμάτευση με τη Βρετανία, πριν ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης.

Είπε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι «27» συμφώνησαν στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και όχι να προστεθούν κι άλλες. Συμφώνησαν, επίσης, ότι δεν χρειάζεται αλλαγή Συνθηκών και καμία εμβάθυνση της ΕΕ, χωρίς περισυλλογή. «Χρειαζόμαστε εφαρμογή και όχι καινοτομία» ανέφερε ο Γιούνκερ.
Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι οι ηγέτες της ΕΕ δεν θέλουν να προχωρήσουν σε αλλαγές στις Συνθήκες της ΕΕ, καθώς αναζητούν τη διαμόρφωση της νέας σχέσης με τη Βρετανία. 

Η Μέρκελ είπε ότι το μάθημα από την έξοδο της Βρετανίας δεν είναι απαραιτήτως μεγαλύτερη ενσωμάτωση ή επιστροφή περισσότερων εξουσιών στις εθνικές κυβερνήσεις. 

«Δεν πρόκειται για θέμα περισσότερης ή λιγότερης Ευρώπης, αλλά για το πώς μπορούμε να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα» τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος. Είπε ότι η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, για παράδειγμα, θα μπορούσε να επιτευχθεί ταυτόχρονα με το να εγκαταλειφθούν ευρωπαϊκές οδηγίες, καθώς και μέσω της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής συνεργασίας.

Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μία «πολύ σοβαρή κατάσταση» και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι οι 27 μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση».

Σε δηλώσεις του, ο ούγγρος πρωθυπουργός είπε ότι οι ηγέτες των «27» συμφώνησαν ότι η Βρετανία θα πρέπει να σεβαστεί τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες. 

«Αν θέλετε να ξέρετε την ατμόσφαιρα των συνομιλιών, υπήρξε λύπη, κατανόηση, απογοήτευση και αβεβαιότητα» είπε ο Βίκτορ Ορμπάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Σύμφωνα πάντα με τον Όρμπαν, η αποχώρηση της Βρετανίας πιθανότατα δεν θα έχει επιπτώσεις στον τρέχοντα επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ.

Παρόμοιες δηλώσεις και από τον τσέχο πρωθυπουργό, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά εξαρτάται από την ελευθερία κινήσεων.

Η δήλωση των 27

Η επισήμανση ότι στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη μελλοντική σχέση του με την ΕΕ «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωβουλή θα διαδραματίσουν το ρόλο τους σύμφωνα με τις συνθήκες» προστέθηκε στην τελική δήλωση των «27» Ευρωπαίων ηγετών σε σχέση με το προσχέδιο που είχε διαρρεύσει νωρίτερα.
Επιπρόσθετα, στην τελική δήλωση ξεκαθαρίζεται πως «η πρόσβαση στην ενιαία αγορά προϋποθέτει την αποδοχή των τεσσάρων ελευθεριών». Τέλος, εξειδικεύοντας τη δήλωση για την πολιτική συζήτηση που ξεκινάει για το μέλλον της ΕΕ των «27», οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν λόγο για δράση που θα δώσει «ώθηση» για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της Στρατηγικής Ατζέντας» και «στη ανάπτυξη της ΕΕ με 27 κράτη-μέλη».
Ολόκληρη η κοινή δήλωση των "27" για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος:
«1. Λυπούμαστε βαθιά για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά σεβόμαστε τη βούληση που εκφράζεται από την πλειοψηφία του βρετανικού λαού. Μέχρι να φύγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ, το ευρωπαϊκό δίκαιο εξακολουθεί να ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται.
» 2. Υπάρχει ανάγκη να οργανωθεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ με μεθοδευμένο τρόπο. Το άρθρο 50 της ΕΕ προβλέπει τη νομική βάση για τη διαδικασία αυτή. Εναπόκειται στη βρετανική κυβέρνηση, αμέσως μόλις είναι έτοιμη να το ενεργοποιήσει και να ενημερώσει σχετικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ένωση. Θα ήταν προτιμότερο να το κάνει το συντομότερο δυνατό. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση πριν να λάβει χώρα η εν λόγω κοινοποίηση.
» 3. Όταν η κοινοποίηση ληφθεί, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις μιας συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο και στη διαδικασία που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωβουλή θα διαδραματίσουν το ρόλο τους σύμφωνα με τις συνθήκες.
» 4. Στο μέλλον, ελπίζουμε να έχουμε το Ηνωμένο Βασίλειο ως στενό εταίρο της ΕΕ και αναμένουμε να εκδηλώσει τις προθέσεις του στο θέμα αυτό. Οποιαδήποτε συμφωνία, που θα συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να βασίζεται στην ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Η πρόσβαση στην ενιαία αγορά προϋποθέτει την αποδοχή των τεσσάρων ελευθεριών.
» 5. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιουργεί μια νέα κατάσταση για την ΕΕ. Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε ενωμένοι και να εργαστούμε στο πλαίσιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα και να βρούμε λύσεις προς το συμφέρον των εθνών και των λαών μας. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία που μπορεί να προκύψει από την τρέχουσα κατάσταση.
» 6. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα ιστορικό επίτευγμα ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο και παραμένει το κοινό μας πλαίσιο. Την ίδια στιγμή πολλοί άνθρωποι εκφράζουν δυσαρέσκεια με την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων, είτε είναι σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο. Οι Ευρωπαίοι περιμένουν από εμάς να κάνουμε κάτι καλύτερο, όταν πρόκειται για την παροχή ασφάλειας, ευημερίας και ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Θα πρέπει να το πετύχουμε αυτό, αν μη τι άλλο για το συμφέρον των νέων.
» 7. Αυτός είναι ο λόγος που από σήμερα ξεκινάμε μια πολιτική συζήτηση για να δώσουμε ώθηση σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στη γραμμή της Στρατηγικής Ατζέντας και στην ανάπτυξη της ΕΕ με 27 κράτη-μέλη. Αυτό απαιτεί ηγετική ικανότητα από τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων. Θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό κατά την άτυπη σύνοδο το Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα».