Alpha 1 News

Τουρκία: Ένταση σε αντι-ισλαμική διαδήλωση ενώ «ζεσταίνεται» η Ταξίμ


Τουρκία: Ένταση σε αντι-ισλαμική διαδήλωση ενώ «ζεσταίνεται» η Ταξίμ

Οι αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν βίαια το Σάββατο το βράδυ εκατοντάδες διαδηλωτές που πραγματοποιούσαν πορεία στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, διαμαρτυρόμενοι για την επίθεση που δέχθηκαν σε δισκοπωλείο την Παρασκευή το βράδυ, φίλοι και οπαδοί του βρετανικού συγκροτήματος των Radiohead από ισλαμιστές.

Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν ανέφερε πως θα επαναφέρει την «ανάπλαση» του πάρκου Γκεζί, δίπλα στην Ταξίμ, που ήταν η πέτρα του σκανδάλου για το κύμα διαδηλώσεων του 2013. H σύγκρουση γύρω από το Πάρκο Γκεζί είχε πάρει ξεκάθαρα τη μορφή αντιπαράθεσης μεταξύ της ισλαμικής ηγεσίας του AKP και του κοσμικού ρεύματος στην τουρκική κοινωνία.

Την Παρασκευή το βράδυ, ένα πλήθος 20 ισλαμιστών εισέβαλε στο δισκοπωλείο Velvet Indieground, ένα δημοφιλές σημείο συνάντησης τούρκων και ξένων φίλων της μουσικής στην περιοχή Τζιχανγκίρ στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, όπου είχαν συγκεντρωθεί μουσικόφιλοι για να ακούσουν τον τελευταίο δίσκο που κυκλοφόρησε το βρετανικό συγκρότημα (A Moon Shaped Pool).

Ένας εργαζόμενος στο δισκοπωλείο ανέφερε πως ο διαπληκτισμός προκλήθηκε από μια ομάδα 20 αντρών που ήταν δυσαρεστημένοι ότι το δισκοπωλείο έπαιζε μουσική και διένειμε αλκοολούχα ποτά κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.

Κάποιοι από το εξαγριωμένο πλήθος φώναζαν: «Τι κάνετε εδώ κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού; Βγείτε έξω!» εισβάλλοντας στο κατάστημα.

Σύμφωνα με ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι ισλαμιστές έφεραν πάνω τους εκτός των άλλων κλομπ. Εξύβρισαν και ξυλοκόπησαν τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο δισκοπωλείο. Δεν αναφέρθηκαν σοβαροί τραυματισμοί από την επίθεση.

«Θα σας σκοτώσουμε μπάσταρδοι» φώναξε ένας από τους εισβολείς.

Σε ανακοίνωση τους στο διαδίκτυο, οι Radiohead καταδίκασαν την επίθεση.

«Οι σκέψεις μας βρίσκονται δίπλα σε όσους δέχθηκαν επίθεση στο Velvet Indieground στην Κωνσταντινούπολη. Ελπίζουμε κάποια μέρα να μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας αντίστοιχες πράξεις βίας. Για την ώρα, προσφέρουμε στους οπαδούς μας στην Κωνσταντινούπολη την αγάπη και την υποστήριξη μας» υπογραμμίζουν.

Στη διαδήλωση του Σαββάτου, η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού, πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα για να απομακρύνει τους περίπου 500 συμμετέχοντες στην πορεία που έγινε στην Τζιχανγκίρ, μετέδωσε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν νωρίτερα φώναζαν συνθήματα όπως: «όλοι μαζί ενάντια στον φασισμό» αποκαλώντας τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «κλέφτη» και «δολοφόνο».

Επιστροφή στο Πάρκο Γκεζί...

Ενδιαμέσα, γνωστοποιήθηκε επίσης πως η τουρκική κυβένρηση σκοπεύει να επαναφέρει τα αμφιλεγόμενα σχέδια ανάπλασης του Πάρκου Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη, που είχε γίνει η θρυαλλίδα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που είχαν σαρώσει την Τουρκία πριν από τρία χρόνια.

Η αναφορά ήρθε από τα χείλη του ίδιου του προέδρου Ερντογάν το Σάββατο: «Πρέπει να αφιερωθούμε με θάρρος» στο σχέδιο της ανάπλασης του Γκεζί, είπε, λέγοντας πως «εκεί υπήρχε ένα ιστορικό κτίριο, και αν θέλουμε να διατηρήσουμε την ιστορία μας πρέεπι να το ξαναχτίσουμε».

Ο Ερντογάν αναφερόταν σε οθωμανικό κτίριο στρατώνα που υπήρχε στο σημείο, λέγοντας πως θα μπορούσε ακόμη και να ανοικοδομηθεί ως μουσείο. Ο στρατώντας του Γκεζί έχει για κάποιους στην Τουρκία ιδιαίτερο συμβολικό βάρος, καθώς θεωρείται τόπος γέννησης το 1909 αποτυχημένης στρατιωτικής εξέγερσης από φιλοϊσλαμιστές.

Από το 1940 και έπειτα, απόπειρες ανοικοδόμησής του θεωρούνταν ότι υποκινούνταν από «νοσταλγία» εκείνου του παρελθόντος.

Μετά τις ταραχές του 2013, το Πάρκο είχε γίνει σύμβολο του κινήματος εναντίον της ΑΚΡ και τα σχέδια ανάπλασής του είχαν μπει στον πάγο. Η ίδια η πλατεία Ταξίμ παραμένει ο «θερμότερος» χώρος στην Κωνσταντινούπολη για κινητοποιήσεις με αντικυβερνητικό πρόσημο και, τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει συνήθης η απαγόρευση συγκεντρώσεων στο σημείο.