Alpha 1 News

Δρίτσας: Ως 20 Ιουλίου η εκκένωση Πειραιά και Ελληνικού από πρόσφυγες


Δρίτσας: Ως 20 Ιουλίου η εκκένωση Πειραιά και Ελληνικού από πρόσφυγες
Την εκτίμηση ότι έως τις 20 Ιουλίου, αναμένεται να έχει αποσυμφορηθεί πλήρως από πρόσφυγες το λιμάνι του Πειραιά και η περιοχή του Ελληνικού, εξέφρασε ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας σε εκδήλωση για το μεταναστευτικό και προσφυγικό, που οργάνωσαν στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, τα μέλη της Κίνησης Ιδεών και Δράσης ΠΡΑΤΤΩ, με κεντρικό ομιλητή τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα. 

Όπως τόνισε ο κ. Δρίτσας, πρόκειται για μια διαδικασία που εξαρτάται συνεχώς από την πορεία εργασιών στα οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας

Υπογράμμισε ότι χωρίς τις συνέργειες των τοπικών κοινωνικών δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα, χαρακτήρισε άθλο το γεγονός ότι κατά τη διαδικασία των επιχειρήσεων διάσωσης δεν υπήρξε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής, ενώ ανέφερε ότι περισσότεροι από 150.000 πρόσφυγες διασώθηκαν στη θάλασσα από το Λιμενικό.

«Κοινωνία και πολιτεία μπόρεσαν να πάνε μαζί- ηγεμόνευσε ο ανθρωπισμός και ότι έκανε η ελληνική κυβέρνηση είναι η τήρηση της διεθνούς νομιμότητας παρά τον τεράστιο καταιγισμό κατηγοριών που δέχθηκε όλο αυτό το διάστημα» συμπλήρωσε ο κ.Δρίτσας, ενώ αναφερόμενος στις επιχειρήσεις έρευνας διάσωσης τις χαρακτήρισε μια πολύ σημαντική διαδικασία και ένα προνόμιο που αποκτά μια χώρα όταν αποδεικνύεται ότι μπορεί να ανταποκριθεί.

«Η έρευνα-διάσωση δεν είναι κυριαρχικό δικαίωμα, είναι αναγνωρισμένη αρμοδιότητα στη διεθνή νομιμότητα την οποία υπερασπιστήκαμε με τον καλύτερο τρόπο και δεν επιτρέψαμε σε κανέναν άλλον να την αμφισβητήσει, προκειμένου να δώσει το δικαίωμα σε κάποιους να θέσουν και άλλα θέματα» τόνισε.

Για την ενσωμάτωση των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία υπογράμμισε ότι χρειάζεται η συμβολή όλων. «Μισή ώρα την εβδομάδα να διαθέσει ο καθένας δεν μπορείτε να φανταστείτε τι πολύτιμο είναι, αρκεί αυτό να είναι ανιδιοτελές, στοχευμένο, συνεννοημένο και συνδυασμένο, ώστε οι συνέργειες να πιάνουν τόπο και να αποδίδουν» ανέφερε ο κ.Δρίτσας.

Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που παραμένουν στη χώρα είναι 57.141, σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή. Στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται 1.284 πρόσφυγες και στην Αττική συνολικά 10.233. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ο αριθμός των προσφύγων φτάνει τους 8.675.

Τόσκας: Θα παραμείνουν περίπου 25.000 πρόσφυγες στη χώρα

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, τόνισε ότι από την αρχή που η χώρα μας κλήθηκε να αντιμετωπίζει το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα καλύφθηκαν άμεσα οι βασικές ανάγκες αυτών των ανθρώπων σε οργανωμένες δομές.

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι λύσαμε τα πάντα, αλλά συνδυάσαμε τον ανθρωπισμό και τις ανάγκες της ασφάλειας των τοπικών πληθυσμών, προκειμένου να μην υπάρχουν αντιδράσεις που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτεί η πιο ακραία ακροδεξιά φωνή» ανέφερε ο κ.Τόσκας, ενώ αναφερόμενος στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας στις 19 Μαρτίου, τη χαρακτήρισε αναγκαία προκειμένου να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές.

Είπε ότι ο αριθμός των προσφύγων που θα παραμείνει στη χώρα μας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, θα είναι γύρω στις 25.000 από τα 55.000 άτομα, ενώ αναφερόμενος στην αντιπολίτευση υποστήριξε ότι δεν πρότεινε ρεαλιστικές λύσεις, αλλά μια αόριστη αντίληψη για την ασφάλεια και την τάξη.

Αυτή τη στιγμή πρόσθεσε γίνονται προσπάθειες επαναπατρισμού οικονομικών μεταναστών στις χώρες τους και υπάρχουν και οι ανάλογες πιέσεις από την ΕΕ. Ανέφερε ότι ένα μεγάλος μέρος αυτών των ανθρώπων που βρίσκονται στη χώρα μας θέλει να γυρίσει πίσω εθελοντικά μέσω του οργανισμού μετανάστευσης και ένα άλλο να φύγει προς τη δυτική Ευρώπη.

Για τους μετανάστες και πρόσφυγες που θα παραμείνουν στη χώρα μας επισήμανε ότι, παρά τα οικονομικά προβλήματα, η κυβέρνηση θα κάνει προσπάθειες αυτοί οι άνθρωποι να ενταχθούν στις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στο μέλλον, ενώ αναφερόμενος στην εκκένωση 12.000 προσφύγων από την Ειδομένη σημείωσε ότι έγινε με τέτοιο τρόπο που σε αυτήν αναφέρονται με τα καλύτερα λόγια διεθνείς οργανισμοί που συνήθως ασκούν έντονη κρητική.

«Μπορούμε να συνδυάσουμε στις περισσότερες περιπτώσεις την ασφάλεια, την τάξη που απαιτείται από τους νόμους μας αλλά και τον ανθρωπισμό με το σεβασμό στον άλλον άνθρωπο» υπογράμμισε ο υπουργός και τόνισε ότι όσο και αν προσπάθησαν οι ακροδεξιές αντιλήψεις να πουν ότι οι μετανάστες δημιουργούν πρόβλημα ασφάλειας στη χώρα μας δεν το πέτυχαν, γιατί δεν υπήρξαν περιστατικά για να στηρίξουν τέτοιες απόψεις.

Ο κ.Τόσκας συμπλήρωσε, ακόμη, ότι ο ελληνικός λαός απέναντι στο μεταναστευτικό πρόβλημα έδειξε μια παραδειγματική στάση με ελάχιστες περιπτώσεις αντίδρασης απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που έτρεχαν να σώσουν το κεφάλι τους ή να βρουν μια καλύτερη τύχη.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και η βουλευτής Α' Πειραιά και νήσων Γεωργία Γεννιά. «Η Ευρώπη θα πρέπει να υλοποιήσει μια πολιτική αντίστοιχη με το ανθρωπιστικό της πρόσωπο και να αποτρέψει τον κατακερματισμό του ευρωπαϊκού χώρου και την ακροδεξιά οπισθοδρόμηση. Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής σε όλα τα επίπεδα» τόνισε η βουλευτής.

Πρόσθεσε ότι με τη συμφωνία για την επαναπροώθηση ατόμων στην Τουρκία οι προσφυγικές ροές μειώθηκαν σημαντικά, ενώ αναφερόμενη στη διαχείριση των προσφύγων στο λιμάνι του Πειραιά, δήλωσε ότι το λιμενικό οι φορείς και η Εκκλησία δούλεψαν σκληρά για να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτούς τους ανθρώπους.