Alpha 1 News

Ημέρα συγκεντρώσεων κόντρα στο ασφαλιστικό


Ημέρα συγκεντρώσεων κόντρα στο ασφαλιστικό
 Συγκεντρώσεις και πορείες κόντρα στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται το βράδυ στη Βουλή πραγματοποιούνται στο κέντρο της Αθήνας. Την αρχή έκανε το ΠΑΜΕ με συγκέντρωση νωρίτερα στο Σύνταγμα. Ανάλογη κινητοποιήση και στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Φρούριο η Αθήνα με αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις.

Στην πλατεία Κλαυθμώνος γίνεται η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ενώ στις 6 το απόγευμα αναμένεται και νέα πορεία.

Στην Ομόνοια συγκεντρώθηκαν μέλη της Λαϊκής Ενότητας, ενώ έγινε και συγκέντρωση αντιεξουσιαστών έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Συγκέντρωση στην Ερμού πραγματοποιεί και το Συντονιστικό κατά του ανοίγματος των καταστημάτων.

Κλειστή είναι η οδός Ηρώδου Αττικού από το ύψος της Β.Σοφίας και κάτω, ενώ με απόφαση της αστυνομίας κλειστός παραμένει ο Εθνικός Κήπος, στην είσοδο του οποίου έχει αναρτηθεί η εξής ανακοίνωση: «Κατόπιν εντολής της αστυνομίας, όλες οι είσοδοι του Εθνικού Κήπου θα μείνουν κλειστές».
Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δήλωσή του στην συγκέντρωση του ΠΑΜΕ είπε: «Πριν 130 χρόνια οι εργάτες του Σικάγο και οι συνεχιστές τους στη συνέχεια έχυσαν το αίμα τους για τα δικαιώματα της τάξης τους. Σήμερα το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να πάρουν πίσω όλες εκείνες τις κατακτήσεις, που πότισαν με το αίμα τους οι εργαζόμενοι της πατρίδας μας, του κόσμου ολάκερου. Δεν πρέπει να τους κάνουμε το χατίρι. Η εργατική τάξη, το εργατικό κίνημα και στη χώρα μας και στην Ευρώπη, διεθνώς, μπορεί, πρέπει να ανασυνταχθεί, να ανασυντάξει τις δυνάμεις του, να περάσει στη νέα αντεπίθεση. Η προσωρινή υποχώρηση που υπάρχει, οι μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα, δεν πρέπει να μας οδηγήσουν σε απογοήτευση, στη μοιρολατρία. Οι εργαζόμενοι, οι λαοί έχουν τη δύναμη, αυτή τη δύναμη πρέπει να αξιοποιήσουν. Σε αυτή την κατεύθυνση παλεύει σταθερά το ΚΚΕ, το εργατικό ταξικό κίνημα, το υπόλοιπο λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα, σε ολάκερο τον κόσμο».

Στις 12 το μεσημέρι η ΠΟΕΣΥ καλεί τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης να πάρουν μέρος μαζικά σε διαδήλωση διαμαρτυρίας, η οποία θα ξεκινήσει με συγκέντρωση μπροστά στην ΕΣΗΕΑ και πορεία προς τη Βουλή.

Το απόγευμα (18:00) τη σκυτάλη παίρνουν η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ, που διοργανώνουν συλλαλητήριο-συναυλία στην πλατεία Συντάγματος, ενώ στις 19:00 το ΠΑΜΕ θα έχει νέα συγκέντρωση.

Στο συλλαλητήριο καλούν επίσης η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), οι οποίες αποφάσισαν ομόφωνα το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων την Κυριακή, διαμαρτυρόμενοι γιατί με «διαδικασίες fast track, η κυβέρνηση επιχειρεί να αιφνιδιάσει την ελληνική κοινωνία προωθώντας τη ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου μέσα στο Σαββατοκύριακο, προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσει έτσι τις αντιδράσεις». Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 μπροστά στο Εργατικό Κέντρο.

Ανάλογες συγκεντρώσεις προγραμματίζονται και σε άλλες πόλεις.

Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο συγκεντρώσεις στο Ηράκλειο της Κρήτης: η μία έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και η δεύτερη από το ΠΑΜΕ Ηρακλείου στην πλατεία Ελευθερίας.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν συνδικαλιστικά σωματεία, διάφοροι επιστημονικοί και επαγγελματικοί κλάδοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, φοιτητές, αγρότες. Οι συγκεντρωμένοι προγραμματίζουν πορείες διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια