Alpha 1 News

Θυελλώδης η συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη και τη διαφθορά


Θυελλώδης η συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη και τη διαφθορά

Σε υψηλούς τόνους και με μια διαδικασία που τράβηξε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες -κουράζοντας πολλούς από όσους την παρακολούθησαν- διεξήχθη η συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη και τη διαφθορά.

Η ομιλία του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνου Καμμένου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς ο κ. Καμμένος άφησε υπονοούμενα εναντίον του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σηκώθηκε από το έδρανό του και ζήτησε από τον προεδρεύοντα Τάσο Κουράκη να πάρει τον λόγο. Στο σημείο αυτό εμφανώς εκνευρισμένος ο κ. Βενιζέλος είπε απευθυνόμενος στον Πάνο Καμμένο: «Είσαι αλήτης, είσαι αλητάμπουρας! Θα ζητήσεις συγγνώμη στα τέσσερα» φώναζε και ζήτησε από τον προεδρεύοντα Τάσο Κουράκη να πάρει τον λόγο.
Τον λόγο επίσης ζήτησαν από την ΝΔ οι Χαράλαμπος Αθανασίου και Γιώργος Κουμουτσάκος για να παρέμβουν χωρίς όμως να τους δοθεί εκείνη την ώρα από το προεδρείο.

Οι ομιλίες των αρχηγών


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση στη ΝΔ για παρεμβάσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, ειδικά την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά, αποκρούοντας τις καταγγελίες περί παρέμβασης Παπαγγελόπουλου στην εισαγγελέα Τσατάνη για την υπόθεση Βγενόπουλου. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε εξεταστική επιτροπή, που θα βγάλει πόρισμα ώς τον Μάιο, για τα δάνεια σε κόμματα και σε ΜΜΕ.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης σε 13 περιπτώσεις για τις οποίες, όπως υποστήριξε, υπήρξε παρέμβαση των προηγούμενων κυβερνήσεων στη Δικαιοσύνη.
«Αφού δεν μπορείτε να κυβερνήσετε κ. Τσίπρα, να φύγετε πριν οδηγήσετε τη χώρα στην καταστροφή. Οδηγήσατε τρεις φορές τη χώρα σε εκλογές χωρίς να υπάρχει λόγος. Η χώρα δεν σας αντέχει άλλο. Και αφού, όπως φαίνεται, αυτή η Βουλή δεν μπορεί να δώσει λύση, ας δώσει τη λύση ο λαός. Το κόστος της παραμονής σας είναι μεγαλύτερο από το κόστος της απομάκρυνσης» δήλωσε από την πλευρά του ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η σημερινή Ελλάδα του κ. Τσίπρα απέχει πολύ από τα είναι μία κανονική δημοκρατία» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, προσθέτοντας: «Δεν είστε κατήγορος, αλλά κατηγορούμενος για τα κατά συρροή ψέματα που έχετε πει, τα περισσότερα που έχει πει ποτέ πρωθυπουργός», αλλά και γιατί «παραλάβατε κράτος και παραδίδεται μία χώρα διάλυσης, ανομίας και περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας».

Χαρακτήρισε δε την κυβέρνηση ως τη «χειρότερη εκδοχή του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ανέφερε στην ομιλία της πως το κόμμα της θα στηρίξει την πρόταση για εξεταστική επιτροπή, ωστόσο κάλεσε τον κ. Τσίπρα εκ νέου να συναινέσει στη δική της πρόταση για εξεταστική για την οικονομία από το 2002 ώς σήμερα.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε εκ νέου τα κόμματα σε εθνική συνεννόηση λέγοντας: «Το επαναλαμβάνω και σήμερα. Η Βουλή αυτή πρέπει να δώσει τη λύση. Το συμφέρον της χώρας επιβάλλει εθνική συνεννόηση». Είπε πως «το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί τη χειραγώγηση του Κράτους και της Δικαιοσύνης με συνειδητή κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών».


Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιλέξατε την κυρία Θάνου για την προεδρία του Αρείου Πάγου αφού πρώτα είχε δώσει εξετάσεις στην Κουμουνδούρου» ενώ επιτέθηκε και «για τη δεξιά μεταγραφή, του κ. Παπαγγελόπουλου», ο οποίος, όπως υποστήριξε, «είχε εμπλακεί σε σειρά σημαντικών πολιτικών υποθέσεων τις οποίες αντί να τις διαλευκάνει συνήθως τις έθετε στο αρχείο».

«Το λέω προς τους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως μήπως νομίζουν ότι έχουν μεταγράψει από τη Δεξιά κανέναν Ντι Πιέτρο… Άλλο Παπαγγελόπουλος άλλο Ντι Πιέτρο» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις τελευταίες προαγωγές των δικαστικών, το καλοκαίρι, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι παρελήφθησαν σπουδαίοι δικαστικοί. «Τέτοιες βουτιές στην επετηρίδα έχουν να γίνουν δεκαετίες» είπε χαρακτηριστικά. 

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε ότι κάθε φορά που τα κόμματα του ευρωατλαντισμού συνέκλιναν σε θέσεις και προτάσεις διαχείρισης, ανέσυραν την σκανδαλολογία, την πάταξη της διαφθοράς και τα «καθαρά χέρια» της Δικαιοσύνης.

Είπε ακόμη ότι τα μεγάλα πολιτικά-οικονομικά σκάνδαλα πάντα σχετίζονταν με την εμφάνιση δηλαδή νέων τζακιών, προσθέτοντας ότι «στο όνομα της καταπολέμησής της διαφθοράς, της διαπλοκής, επιχειρούνται αναδιαρθρώσεις στον κρατικό τομέα που θα διευκολύνουν τη δραστηριότητα των καπιταλιστών, των μεγάλων επιχειρηματιών».


Σφοδρή επίθεση τόσο κατά του ΣΥΡΙΖΑ όσο και κατά της ΝΔ εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος επανέλαβε για μια ακόμη φορά την πάγια θέση του περί συγκρότησης οικουμενικής κυβέρνησης.
Ο κ. Λεβέντης παρομοίασε τη συζήτηση στη Βουλή με «θέατρο του παραλόγου» και κατηγόρησε ανοιχτά τον πρωθυπουργό ότι την προκάλεσε με στόχο να οξύνει το κλίμα και να μεταφερθεί η ατζέντα από τα μέτρα που έρχονται στα θέματα της διαπλοκής και της διαφθοράς.