Alpha 1 News

Με κομμένη τη χώρα η συνάντηση Τσίπρα-αγροτών τη Δευτέρα

Με κομμένη τη χώρα η συνάντηση Τσίπρα-αγροτών τη Δευτέρα

Στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους αγροτών, το μεσημέρι (12:00) της Δευτέρας, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι στραμμένο το ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά την πορεία των αγροτικών κινητοποιήσεων. Η κυβέρνηση ετοιμάζει βελτιωτικές προτάσεις προς τους αγρότες, ενώ τα μπλόκα παραμένουν σε όλη τη χώρα. Πανελλαδική σύσκεψη συγκαλούν την Κυριακή οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας.

Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, το πακέτο βελτιώσεων θα περιλαμβάνει:

  • Συντελεστή εισφοράς 10% στο εισόδημά τους για το 2017-2018
  • Συντελεστή 15% για την περίοδο 2019-2020
  • Συντελεστή 20% το 2021
Το κυβερνητικό προσχέδιο προέβλεπε αρχικά εισφορά 14% το 2017, 17% το 2018 και 20% το 2019.
Συνοπτικά η εικόνα στα μπλόκα έχει ως εξής: Κλειστή παραμένει η λεωφόρος Μαρκοπούλου και η έξοδος Κορωπίου στον κόμβο της Αττικής Οδού, κλειστός ο κόμβος της Νίκαιας, καθώς και ο Ισθμός στη νέα και παλαιά Εθνική Οδό, αποκλεισμένα μέχρι τη Δευτέρα τα Τέμπη.
Τεταμένη παραμένει για τέταρτη ημέρα η κατάσταση στα τελωνεία τουΠρομαχώνα και της Εξοχής, στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, από τα αντι-μπλόκα που έχουν στήσει επί βουλγαρικού εδάφους οι βούλγαροι οδηγοί.

Αίτημα των βούλγαρων αυτοκινητιστών είναι να αποσυρθούν εντελώς τα τρακτέρ από τα σημεία εισόδου, κάτι που ωστόσο «δεν μπορεί να συμβεί», όπως ξεκαθάρισαν μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι επικεφαλής των συντονιστικών επιτροπών στα μπλόκα Προμαχώνα και Εξοχής, Γιάννη Τουρτούρα και Βασίλη Καστίδη αντίστοιχα.
Οι ουρές των ακινητοποιημένων οχημάτων και στις δύο πλευρές των συνόρων στο τελωνείο του Προμαχώνα ξεπερνούν τα 25 χιλιόμετρα και όπως είπε ο κ. Τουρτούρας «περιμένουμε την απάντησή τους στην νέα πρόταση που του κάναμε χθες και αφορά στο να παραμείνει ανοιχτό το τελωνείο καθ΄ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και μέχρι τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι».
Μεταξύ άλλων ο κ. Τουρτούρας επανέλαβε ότι ο Προμαχώνας θα συμμετάσχει στη συνάντηση της Νίκαιας την Κυριακή «και η απόφαση που θα ληφθεί θα είναι και αυτή που θα ακολουθήσουμε». Πάντως εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν θα πάμε σε διάλογο με τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα».
Ο Βασ. Καστίδης δήλωσε από την πλευρά του: «Κάνουμε διαρκώς διαπραγματεύσεις και προσπαθούμε να βρούμε σημείο επαφής, ωστόσο οι Βούλγαροι αυτοκινητιστές παραμένουν ανένδοτοι και το μόνο που ζητούν είναι να αποσύρουμε εντελώς τα τρακτέρ μας από το σημείο. Αυτό δεν γίνεται».
Με το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση της Νίκαιας βρίσκονται οι αγρότες στη Δυτική Μακεδονία και το Αμύνταιο, με τους επικεφαλής των συντονιστικών επιτροπών των μπλόκων να επισημαίνουν ότι «δεν πάμε στο διάλογο με τον πρωθυπουργό εάν δεν αποσυρθούν τα σχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό».
Τα σημεία στη Δυτική Μακεδονία είναι τα εξής:
  • Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία (48ωρος αποκλεισμός από τις 11:00 το πρωί του Σαββάτου) και Νίκης με την ΠΓΔΜ (12ωρος αποκλεισμός από τις 11:00 το πρωί του Σαββάτου).
  • Γρεβενά -πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα ώς τις 16:00 και στα δύο ρεύματα και οι παρακαμπτήριοι.
  • Νεάπολη Τσοτυλίου (14:00-19:00).
  • Στο Άργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 09:00-18:00 αποκλεισμός και σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη 09:00 -18:00.
  • Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης θα γίνει αποκλεισμός 12.00-13.00. Το συγκεκριμένο μπλόκο είναι το μοναδικό από την Δυτική Μακεδονία που παραμένει στους κόλπους της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.
Σε δεύτερο 24ωρο αποκλεισμό προχωρούν από νωρίς το πρωί του Σαββάτου οι συμμετέχοντες στο μπλόκο στον κόμβο Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Διαμάντω Κρητικού.
Τμήμα της «δύναμης» του συγκεκριμένου μπλόκου βρίσκεται στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, προκειμένου, όπως αναφέρουν οι συμμετέχοντες, να συμπαρασταθούν στον αγώνα των συναδέλφων τους.
Στο νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός (13:00- 15:00 και 20:00- 23:30) και στο δεύτερο η διέλευση θα διακοπεί από τις 18:30 έως τις 23:30.
Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά στο κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου, Μαυροβουνίου, Μεσημερίου, Αλυσίδας Βεγορίτιδας και Αψάλου (18:00- 21:00 αντίστοιχα) και Γυψοχωρίου (17:00- 17:30).
Στον νομό Πιερίας, σε Αιγίνιο και Κατερίνη, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Χρήστο Βάγια, συνεχίζεται ο επ' αόριστον αποκλεισμός.
Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, ενώ κλειστή θα είναι ώς τα μεσάνυχτα και η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Καβάλας. Σε πεντάωρο αποκλεισμό της παλιάς Ε.Ο στο ύψος της Αμφίπολης, από τις 16:00-21:00, θα προχωρήσουν οι αγρότες από τον μπλόκο της Παλαιοκώμης. Παραμένουν τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας, με τους συμμετέχοντες σε αυτά να προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Στα διόδια των Μαλγάρων συνεχίζεται ο επ' αόριστον αποκλεισμός, δήλωσε ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Αχιλλέας Καμπούρης, προσθέτοντας ότι «αύριο θα συμμετέχουμε αύριο στη συνάντηση της Νίκαιας».
Σε αποκλεισμό παραμένει για περισσότερες από τρεις εβδομάδες ο κόμβος τουΝησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.
«Μετά τις 16:00 δύναμη από το μπλόκο της σερβικής γέφυρας στα Γιαννιτσά θα μεταβούμε στο τελωνείο Ευζώνων για συμπαράσταση στους συναδέλφους μας» επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο της σερβικής γέφυρας, Παναγιώτης Ανδρικόπουλος.
Όπως πρόσθεσε «ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα προβούμε σε αποκλεισμό του δρόμου στο σημείο που έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ». Σε αποκλεισμό του δρόμου στο χρονικό διάστημα 10:00-18:00 προχωρούν οι συμμετέχοντες στο μπλόκο της Χαλκηδόνας.
Σύσκεψη στη Νίκαια
Σύσκεψη επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων της Θεσσαλίας συγκαλούν για τις 16:00 στο μπλόκο Νίκαιας οι αγρότες, οι οποίοι προετοιμάζονται για την νέα πανελλαδική σύσκεψη εκπροσώπων των μπλόκων στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής στο Πνευματικό Κέντρο Νίκαιας.
Όπως έχουν ήδη δηλώσει οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, δεν προτίθενται να συμμετάσχουν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, καθώς θέτουν ως προϋπόθεση τη συζήτηση πέντε συγκεκριμένων αιτημάτων που έχουν διατυπωθεί ήδη, από την προηγούμενη πανελλαδική συνάντηση μπλόκων στην Νίκαια και υιοθετηθεί από εκπροσώπους 68 μπλόκων. Αντίθετα, στις προθέσεις τους -όπως έγινε σαφές και με σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων- είναι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, σύμφωνα και με τις αποφάσεις που θα ληφθούν κατά την πανελλαδική σύσκεψη της Κυριακής.
Από την πλευρά τους οι αγρότες των Τεμπών ετοιμάζονται για τη συνάντηση στο Μαξίμου, καθώς κρίνεται καθοριστική για την πορεία των κινητοποιήσεων.
Σήμερα εξάλλου, από τις 17:00 και όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, θα κλείσει και πάλι ο επαρχιακός δρόμος Λάρισας-Άγιας (στο Γερακάρι), που συνδέεται με την εναλλακτική διαδρομή μέσω του παραλιακού άξονα του νομού.
Στη Θεσσαλονίκη
Με παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους μπλόκα που έχουν στήσει για περισσότερες από 20 ημέρες, οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης, τηρούν στάση αναμονής ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό,.
Όπως επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι επικεφαλής των συντονιστικών επιτροπών στα μπλόκα «εν όψει της συνάντησης, αλλά και λόγω των καιρικών συνθηκών, αποφασίσαμε σήμερα να μην προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο με τους παρακαμπτήριους δρόμους και συμβεί και κανένα ατύχημα».
Στο πλαίσιο αυτό, για σήμερα Σάββατο δεν προγραμματίζονται κινητοποιήσεις στα μπλόκα στην αερογέφυρα της Θέρμης και στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία») καθώς και στο μπλόκο στον αερολιμένα της Θεσσαλονίκης.
«Μόνο σαν σκέψη υπάρχει ακόμα να γίνει συμβολικός αποκλεισμός από το μπλόκο στα πράσινα φανάρια, μιας ώρας από τις 20:00 το βράδυ», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Βασίλης Μαυροσκάς.
Τέλος, καμία κινητοποίηση δεν προγραμματίζεται για σήμερα στο μπλόκο στο Δερβένι, καθώς και στον νομό Χαλκιδικής, όπου έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο.
Στην Πελοπόννησο
Το απόγευμα συνεχίζεται το κλείσιμο των εθνικών οδών στην Πελοπόννησο από τους αγρότες των ανεξάρτητων μπλόκων, ενώ τα μπλόκα της ΠΑΣΥ στην Πελοπόννησο με ανακοίνωσή τους ζητούν «ν' αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό, να καταργηθούν τα μέτρα για το φορολογικό και το κόστος παραγωγής που έχουν ήδη ψηφιστεί».
Ειδικότερα, το απόγευμα του Σαββάτου θα είναι κλειστός ο αυτοκινητόδρομος Τρίπολης - Κορίνθου στο ύψος των διοδίων Νεστάνης από τις 18:00 έως τα μεσάνυχτα, ενώ από τις 19:00 ώς τις 20:00 οι αγρότες θα κλείσουν τη γέφυρα του Ευρώτα στην Σπάρτη.
Εν τω μεταξύ είναι κλειστός επ' αόριστον από τους αγρότες ο Ισθμός σε παλαιά και νέα εθνική οδό στην εθνική οδό Κορίνθου - Αθήνας και η κυκλοφορία διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσα από το χωριό Καλαμάκι.
Παράλληλα τα μπλόκα της ΠΑΣΥ στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα τα μπλόκα Αγ. Γεωργίου στην Ηλεία, Αιγίου, Δαλαμανάρας Αργολίδας και Χανδρινού Μεσσηνίας, με ανακοίνωσή τους δηλώνουν πως συντονίζονται με το μπλόκο της Νίκαιας και ζητούν «ν' αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό, να καταργηθούν τα μέτρα για το φορολογικό και το κόστος παραγωγής που έχουν ήδη ψηφιστεί, ως προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου κι εφαρμόζονται, (φόρος από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος, φορολόγηση με τεκμήρια διαβίωσης, αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια) και μετά να γίνει συζήτηση».
Επιπλέον αναφέρουν, «διαμηνύουμε προς την κυβέρνηση και σ' όλους όσοι, με διάφορους, τρόπους, την σιγοντάρουν ότι πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Με σκυμμένο το κεφάλι δεν πρόκειται ν' αποχωρήσουμε. Συνεχίζουμε με τα δίκαια αιτήματά μας, όπως τα διαμορφώσαμε στην πανελλαδική σύσκεψη στις 7 Φλεβάρη στην Νίκαια».