Alpha 1 News

Ραντεβού Κατρούγκαλου-κουαρτέτου με «κόκκινη γραμμή» τις κύριες συντάξεις


Ραντεβού Κατρούγκαλου-κουαρτέτου με «κόκκινη γραμμή» τις κύριες συντάξεις
Με βασική «κόκκινη γραμμή» τη μη μείωση των κύριων συντάξεων προσέρχεται η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, όπως επανέλαβε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Star. Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση ξεκινά τη διαπραγμάτευση με αίτημα να μην περικοπούν ούτε οι επικουρικές συντάξεις.
Ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος συναντάται αυτή την ώρα με το κουαρτέτο, υπογράμμισε ότι «τα αδιέξοδα στο ασφαλιστικό τα κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», ενώ προσέθεσε ότι «αυτός ο ασφαλιστικός νόμος δεν ήρθε μεταφρασμένος από το εξωτερικό, είναι δικός μας νόμος».
«Το νέο σύστημα βασίζεται σε δύο πολύ απλές αρχές. Ίδιοι κανόνες για όλους για τις εισφορές. 20% του πραγματικού μας εισοδήματος θα δίνουμε για να χρηματοδοτούμε την κύρια σύνταξη. Και αντίστοιχα όμοιοι κανόνες για την απονομή των συντάξεων» εξήγησε, προσθέτοντας ότι «το νομοσχέδιο υπακούει στις δύο βασικές αρχές της αριστεράς, ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη γιατί φροντίζει τους πιο αδύναμους».

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που θέλουν το ΔΝΤ να ζητά περικοπές και στις κύριες συντάξεις, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι αποδέχονται την αρχιτεκτονική της πρότασης της κυβέρνησης, αλλά διαχώρισε τη θέση του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι το Ταμείο έχει μία συντηρητική λογική.

Κληθείς να σχολιάσει γιατί προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχόταν χορήγηση της 13ης σύνταξης, ενώ γνώριζε την κατάσταση στο ασφαλιστικό σύστημα, ο κ. Κατρούγκαλος σχολίασε ότι «ο αρχικός μας σχεδιασμός δεν ευοδώθηκε από τις εξελίξεις», ενώ χαρακτήρισε ανακρίβεια το επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε το ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι η μεγάλη τρύπα του ασφαλιστικού μεγάλωσε από το 2010 έως το 2015 κατά το 1/3.

Ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι «η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή», ενώ έκανε και ειδική αναφορά στο ρόλο που θα επιδιώξει η κυβέρνηση να διαδραματίσει στις διαβουλεύσεις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό των αγροτών, υποστήριξε πως «η επιβάρυνση για τους αγρότες που ανήκουν στην τρίτη ασφαλιστική κλάση, που είναι και η πλειοψηφία, θα είναι το 2017 λιγότερο από 0,50 ευρώ την ημέρα», σημειώνοντας ότι το 88% των αγροτών δηλώνουν εισόδημα κάτω των 2.500 ευρώ, επομένως θα πάνε στη χαμηλότερη ασφαλιστική κλίμακα, άρα θα πληρώνουν ασφάλιστρα για εισόδημα 468 ευρώ.
Αναφερόμενος στην εθνική σύνταξη, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί εισοδηματικά κριτήρια, ενώ χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» και τα 15 χρόνια που προτείνει η κυβέρνηση ως ελάχιστο χρόνο για τη χορήγηση εθνικής σύνταξης.
Σχετικά με την ενοποίηση των ταμείων, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν μη ελλειμματικά ταμεία, λόγω της κρίσης και της θηριώδους ανεργίας και γι' αυτό εντάσσουμε όλα τα ταμεία σε ένα, για να μπορέσουμε να ελέγξουμε αυτά τα ελλείμματα».
Για τον αντίκτυπο που θα έχει στους μισθωτούς η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών την οποία προτείνει η κυβέρνηση, ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για «αναγκαίο κακό», καθώς «θα ήταν μεγαλύτερο σοκ η περικοπή των συντάξεων».
Τέλος, υποστήριξε πως στόχος της κυβέρνησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι να «ελαφρυνθούν» αυτοί που δεν μπορούν να πληρώνουν και διευκρίνισε ότι «κάποιος που είναι σε αναστολή επαγγέλματος δεν είναι δίκαιο να πληρώνει και δεν θα πληρώνει. Αυτό είναι μία από τις βελτιώσεις στην πρόταση μας».