Alpha 1 News

Αξιοποιήστε τη θετική δυναμική, το μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ σε Αναστασιάδη-Ακιντζί

Αξιοποιήστε τη θετική δυναμική, το μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ σε Αναστασιάδη-Ακιντζί
Να αξιοποιήσουν τη θετική δυναμική που υπάρχει στο Κυπριακό κάλεσε τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν κατά τη διάρκεια της πρώτης κοινής συνάντησής τους στο Νταβός. 

Ο ΓΓ του ΟΗΕ διαπίστωσε σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο -όπως παρατήρησε- παραμένουν οι διαφωνίες σε μια σειρά από ευαίσθητα και δύσκολα ζητήματα. Κάλεσε επίσης τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί να συνεχίζουν να εργάζονται άοκνα, επισημαίνοντας ότι είναι εφικτή μια συμφωνία προς όφελος όλων των Κυπρίων. 

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος της Κύπρου παρουσίασε στον Μπαν Γκι-μουν, σε ένα τετρασέλιδο έγγραφο, όλη την εικόνα των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων. 

Στο κείμενο καταγράφονται τα σημεία όπου διαφαίνεται συμφωνία, οι αποκλίσεις, αλλά και τα κεφάλαια που δεν έχουν συζητηθεί μέχρι σήμερα. Η εικόνα που έδωσε ο πρόεδρος της Κύπρου ήταν πως υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμη να διανύσουν στις συνομιλίες, ενώ ανέφερε πως δεν μπορεί να αποδεχθεί ό,τι είχε γίνει το 2004 με το σχέδιο Ανάν, δηλαδή να υπάρχουν «εποικοδομητικές ασάφειες», κενά και παραλείψεις.

Στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ο Ν.Αναστασιάδης συναντήθηκε και με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. 

Μετά το τέλος της συνάντησης, εκδόθηκε γραπτή δήλωση από το γραφείο του αμερικανού αντιπροέδρου, η οποία αναφέρει: 

«Ο αντιπρόεδρος συνεχάρη τον πρόεδρο Αναστασιάδη για την ηγεσία που επέδειξε μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στις υπό τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών συζητήσεις για την επίτευξη μιας επανενωμένης και περισσότερο ευημερούσας Κύπρου». 

Νωρίτερα, από το βήμα του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί απηύθυναν έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για οικονομική και τεχνική στήριξη της λύσης του Κυπριακού, εφόσον υπάρξει συμφωνία. 

Ο Μουσταφά Ακιντζί εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία της ομιλίας του στο Φόρουμ και έκανε αναφορά στο σχέδιο Ανάν, το οποίο ενέκριναν οι Τουρκοκύπριοι, ενώ απέρριψαν οι Ελληνοκύπριοι. Επίσης, πρόβαλε τη θέση της Άγκυρας για να περάσει αγωγός φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από την Τουρκία, ενώ αναφέρθηκε και στο νερό που μεταφέρεται από την Τουρκία στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Καλωσορίζοντας τους δύο ηγέτες, ο εκτελεστικός πρόεδρος του WEF Κλάους Σβαμπ ανέφερε:

«Έχετε δείξει μεγάλη αφοσίωση και προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού. Περιμένουμε να ακούσουμε το όραμά σας για την επανενωμένη Κύπρο και τα οφέλη που θα έχει ο κόσμος από αυτό». Σημείωσε ακόμη πως «καθώς ολόκληρος ο κόσμος καταρρέει, η Κύπρος είναι ένα από τις λίγες συγκρούσεις που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση», ενώ υπενθύμισε ότι στον Νταβός το 1998 ξεκίνησε η επαναπροσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε πως «ζητούμενο είναι η διευθέτηση βάσει του οράματος της πλειοψηφίας των Κυπρίων, και η Κύπρος να γίνει ένα νησί ειρηνικής συνύπαρξης και ανοχής βάσει των αρχών της ΕΕ». Υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις, σημείωσε, συγκλίσεις, αλλά και διαφορές σε θεμελιώδη θέματα. «Δεν θέλω να δώσω λανθασμένα μηνύματα, αλλά πιστεύω ότι το 2016 θα μπορούσε να είναι η χρονιά λύσης» είπε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί μετέφερε την «ισχυρή αποφασιστικότητα» των Τουρκοκυπρίων για λύση στη βάση «διζωνικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα στην βάση των αρχών και αξιών της ΕΕ που συμμεριζόμαστε όλοι». Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια λύση θα ωφελήσει, όχι μόνο τις δύο κοινότητες, αλλά θα βελτιώσει και τις σχέσεις των εμπλεκομένων μερών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της επανενωμένης Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια