Alpha 1 News

Κατρούγκαλος: Στήριξη από τους ομολόγους μου για το Ασφαλιστικό


Κατρούγκαλος: Στήριξη από τους ομολόγους μου για το Ασφαλιστικό

Mε την πεποίθηση ότι έπεισε τους ομολόγους του για την ορθότητα του νομοσχεδίου του για το Aσφαλιστικό και ότι εξασφάλισε την υποστήριξή τους επιστρέφει στην Αθήνα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ύστερα από την τριήμερη επίσκεψή του στο Παρίσι, στο πλαίσιο της διυπουργικής του ΟΟΣΑ.

«Εισπράξαμε μια πολύ θετική υποδοχή, τόσο στο πλαίσιο γενικότερα της συνέλευσης του ΟΟΣΑ όσο και στις διμερείς επαφές με τους ομολόγους μου, τις δύο Γαλλίδες, τη Γερμανίδα και τον Πορτογάλο» δήλωσε ο υπουργός στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Η γερμανίδα υπουργός Αντρέα Νάλες δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση «βρίσκεται στο σωστό δρόμο», ότι συμφωνεί με τον κ. Κατρούγκαλο για «ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής στην ΕΕ» και ότι η ίδια «θα υποστηρίξει» τη μεταρρύθμιση.

Η γαλλίδα Μίριαμ Ελ Κομρί δήλωσε από την πλευρά της ότι πρόκειται «για μια θαρραλέα μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει να καθορισθεί καλύτερα, ποιό είναι το κοινωνικό μοντέλο στην Ελλάδα».

Στο ερώτημα ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής μέσω του οποίου πείσθηκε τόσο η συντηρητική γερμανίδα υπουργός, όσο και η σοσιαλίστρια γαλλίδα υπουργός , ο κ.Κατρούγκαλος απάντησε:

«Αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της προσπάθειάς μας και αποδέχονται ότι μια μεταρρύθμιση εν καιρώ κρίσης, πρέπει να έχει στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης, να βοηθάει δηλαδή περισσότερο τους πιο αδύναμους.

» Επίσης,αντιλαμβάνονται ότι στην ειδική περίπτωση της Ελλάδας με το πολυκερματισμένο και το πελατειακό ασφαλιστικό σύστημα είναι σημαντικό να έχουμε κανόνες ισότητας και εναρμόνισης.

Για αυτό το λόγο υπήρξε μια γενική υποστήριξη του σχεδίου μας, ακόμα και στην ειδική αυτή πλευρά, του να μην έχουμε νέες μειώσεις στις συντάξεις, που έχουν μειωθεί κατά 40%, αλλά να φθάσουμε στην κάλυψη που μας απομένει για τη μείωση του κόστους, με την αύξηση των εισφορών.»

Σχετικά με τις κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχε με την ηγεσία του ΟΟΣΑ και τον γγ Ανχελ Γκουρία, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «ο ΟΟΣΑ που μέχρι πρότινος ήταν πλήρως ταυτισμένος με το φιλελεύθερο πρόταγμα, από ένα σημείο και μετά όμως, αντιλαμβάνεται ότι θέλουμε μια ανάπτυξη που να μη δημιουργεί κοινωνικό αποκλεισμό».

Στην παρατήρηση, εάν η λεγόμενη «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» η οποία έχει συχνά αμφισβητηθεί, διαθέτει ακόμα στον τομέα της απασχόλησης, κάποια «εργαλεία» από τα οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να επωφεληθεί, ο υπουργός απάντησε:

«Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ πράγματι, περιελάμβανε πάρα πολλές από τις νεοφιλελεύθερες αποδοχές. Και μάλιστα ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύθηκε, θεολογικό θα έλεγα τρόπο, δεν βοήθησε στο παρελθόν την Ελλάδα να μεταρρυθμισθεί στην κατεύθυνση που πρέπει.

» Ακριβώς για αυτόν τον λόγο και εγώ διαφοροποιώ ό,τι υπάρχει νεοφιλελεύθερο, από ό,τι έχει κοινωνικό στοιχείο στις προτάσεις, όχι μόνο του ΟΟΣΑ, αλλά κάθε διεθνούς οργανισμού. Γιατί εμείς θέλουμε να κάνουμε μια μεταρρύθμιση όχι γιατί θα μας υπαγορευθεί απ' έξω, με τη λογική οποιουδήποτε οργανισμού, αλλά θέλουμε μεταρρυθμίσεις που να είναι συμβατές με τις δικές μας ιδεολογικές και πολιτικές αρχές» δήλωσε ο υπουργός.

Τέλος, σε ερώτημα για το με ποια επιχειρήματα σκοπεύει να πείσει τη Δεύτερα τους εκπροσώπους των ελεύθερων επαγγελματιών, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε, ότι δεν πρόκειται να έχουν «δημευτικό αποτέλεσμα» οι εισφορές.

Εξήγησε ότι «με τα ίδια επιχειρήματα τα οποία συζητήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα που είχαν έλθει στο γραφείο μου. Να υπενθυμίσω ότι οι ίδιοι είχαν αποδεχθεί να συμμετέχουν με εκπροσώπους τους σε επιτροπή που συγκροτήσαμε. Και από ό,τι έχω αντιληφθεί δεν έχουν αντίρρηση σε αυτό που είναι η ουσία της μεταρρύθμισης, δηλαδή να υπολογίζονται οι εισφορές στη βάση του πραγματικού και όχι του εικονικού εισοδήματος.

» Μέχρι τώρα ούτε οι δικηγόροι, ούτε οι μηχανικοί, ούτε οι γιατροί υπολόγιζαν τις εισφορές τους στη βάση του πραγματικού εισοδήματος. Από εκεί και μετά, εγώ θέλω αυτοί που έχουν μεγαλύτερο εισόδημα να δίνουν πιο πολλά, από αυτούς που δεν έχουν ή έχουν μικρότερο» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Αλλά και εγώ αντιλαμβάνομαι ότι δεν θα πρέπει η επιβάρυνση να φθάνει σε σημείο που να έχει δημευτικό αποτέλεσμα. Και αυτό είναι που θα συζητήσουμε τη Δεύτερα. Δηλαδή, πως η εφαρμογή ενός δίκαιου κανόνα, που λέει ότι αυτό που ισχύει για τους μισθωτούς θα πρέπει να ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, δεν θα φθάσει σε σημείο που να έχει δυσβάσταχτα αποτελέσματα.»

1 σχόλιο: