Κλιμακωτά πρόστιμα για αδήλωτη εργασία
Σχέδιο για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας ετοιμάζει το υπουργείο εργασίας με νέα κλιμακούμενα πρόστιμα ανάλογα με την ένταση της παραβατικότητας, αλλά και με ισχυρά φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις για εργαζομένους που δεν έχουν δηλωθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόστιμα θα ξεκινούν από 3500 ευρώ ενώ θα προβλέπονται και κίνητρα για επιχειρήσεις που θα προσλαμβάνουν αδήλωτους εργαζόμενους με νόμιμο τρόπο. Το νέο πρόστιμο θα είναι κλιμακούμενο και θα αυξάνεται σε περίπτωση υποτροπής, ενώ από το υπουργείο αναζητούν τρόπους, ώστε η πρόσληψη από τον εργοδότη των αδήλωτων εργαζόμενων να μην συναντήσει συνταγματικά κωλύματα.
Πιθανή είναι ακόμη και η πλήρης απαλλαγή από τα πρόστιμα σε περιπτώσεις άμεσης συμμόρφωσης και νόμιμης πρόσληψης του εργαζόμενου, αλλά και αν διαπιστώνεται παράβαση για πρώτη φορά.
Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία για την αδήλωτη εργασία κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2015, από τον έλεγχο σε 25.529 επιχειρήσεις βρέθηκαν 4.032 να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους. Το 40,43% των αδήλωτων εργαζόμενων από τον Σεπτέμβριο του 2013 είναι αλλοδαποί, ενώ τα πρόστιμα που συνολικά επιβλήθηκαν είναι 77 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, το πρόστιμο τις περισσότερες φορές δεν καταβάλλεται, αφού οι εργοδότες καταφεύγουν στα διοικητικά δικαστήρια με ποσοστό μόνο 18-20% των προστίμων για  «μαύρη εργασία»  να εισπράττεται τελικά.


0 σχόλια: