Alpha 1 News

Ισπανία: Ο Ραχόι ποντάρει στο χρόνο, οι σοσιαλιστές στην... Πορτογαλία


Ισπανία: Ο Ραχόι ποντάρει στο χρόνο, οι σοσιαλιστές στην... Πορτογαλία
Τη στρατηγική τους εν όψει της σύγκλησης της νέας Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου προσαρμόζουν τα κομματικά επιτελεία στην Ισπανία. Ο Μαριάνο Ραχόι μοιάζει να μην βιάζεται θεωρώντας ότι ο χρόνος κυλά υπέρ του. Ο Πέδρο Σάντσεθ των σοσιαλιστών πήγε στην Πορτογαλία για να δει πώς τα κατάφεραν εκεί.

Υπενθυμίζεται ότι το αποτέλεσμα της κάλπης της 20ής Δεκεμβρίου δημιούργησε ένα περίπλοκο πολιτικό σκηνικό, αφού κανείς δεν εξασφάλισε την αυτοδυναμία.

Ο Ραχόι του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) κέρδισε, χάνοντας το 1/3 της δύναμής του, οι Σοσιαλιστές (ΡSOE) καταποντίστηκαν, το Podemos σκαρφάλωσε (χάρη και στις συμμαχίες που δημιούργησε) στην τρίτη θέση και οι Ciudadanos κατέκτησαν την τέταρτη θέση, διαψεύδοντας όμως κάποιες προσδοκίες.

Ακολούθησε μπαράζ επαφών με τον Ραχόι να προτείνει στους σοσιαλιστές την ηγεσία της Βουλής και συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να απέχουν από την β' ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και εκείνος να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Οι σοσιαλιστές είπαν «όχι». Εξίσου ηχηρό ήταν και το «όχι» του Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos σε οποιαδήποτε μορφή συνεργασίας που θα άφηνε τον Ραχόι στην πρωθυπουργία.

Ο Άλμπερτ Ριβέρα των Ciudadanos εμφανίστηκε πιο ευέλικτος: δεν θα έλεγε όχι στον Ραχόι (διά της αποχής στην ψηφοφορία), αρκεί να συμμετείχε σε όλο αυτό και το Σοσιαλιστικό κόμμα...

Και στο ενδιάμεσο όλων αυτών των εξελίξεων, οι Καταλανοί στην Βαρκελώνη δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του εντολοδόχου προέδρου και η περιοχή οδεύει σε νέες πρόωρες εκλογές.

Στο επιτελείο του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) προετοιμάζονται είτε για κυβέρνηση μειοψηφίας με την ανοχή των υπολοίπων είτε για νέες εκλογές.

Κορυφαία στελέχη του κόμματος που επικαλείται η El Pais «βλέπουν» ως αναπόφευκτη τη νέα προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Ο Ραχόι σπάνια λαμβάνει γρήγορα αποφάσεις. Εκτιμά ότι ο χρόνος κυλά υπέρ του, έχει δώσει την εντολή να μην χαλαρώνει κανείς στον κυβερνητικό μηχανισμό, να λαμβάνονται αποφάσεις, ακόμα και από μία υπηρεσιακή κυβέρνηση. 

Η πεποίθησή του είναι ότι οι Σοσιαλιστές του Σάντσεθ θα βρεθούν τελικά σε αδιέξοδο και θα προτιμήσουν μια κυβέρνηση μειοψηφίας από νέες εκλογές, δεδομένου ότι οι Podemos βρίσκονται πολύ κοντά στο να κερδίσουν τη δεύτερη θέση.

Ο Πέδρο Σάντσεθ έχει άλλα σχέδια: βρίσκεται στη Λισαβόνα προκειμένου να «διδαχθεί» από το πορτογαλικό παράδειγμα: οι Σοσιαλιστές ήρθαν δεύτεροι στις εκλογές, αλλά σχημάτισαν μονοκομματική κυβέρνηση με την ανοχή του Αριστερού Μπλοκ και του ΚΚ Πορτογαλίας (με μια συνεδρίαση 11 ωρών για το «ναι»).

Βέβαια, ο νέος πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα έδωσε υποσχέσεις στην Αριστερά και το ΚΚ για το τέλος της λιτότητας, δεν αμφισβητεί όμως τις υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. 

Και δεν είναι όλα ρόδινα: στην πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για τη διάσωση τράπεζας, ο Κόστα αναγκάστηκε να ζητήσει τη συνδρομή της κεντροδεξιάς για να περάσει το νομοσχέδιο...  

Έτσι και αλλιώς, τα μεγέθη και τα δεδομένα δεν είναι ίδια: στην Βουλή της Πορτογαλίας υπάρχουν μόνο 5 κόμματα, στην ισπανική 13. Και η απόλυτη πλειοψηφία για το σχηματισμό ισπανικής κυβέρνησης συνασπισμού απαιτεί πιο περίπλοκες διαδικασίες.

Στην Ισπανία η νέα Βουλή συγκαλείται την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε οι εξελίξεις θα είναι πυκνές.