Alpha 1 News

Μεγάλη η συμμετοχή στις εκλογές της ΝΔ - Προς παράταση μιας ώρας


Μεγάλη η συμμετοχή στις εκλογές της ΝΔ - Προς παράταση μιας ώρας


Με συμμετοχή που ξεπερνά κάθε προσδοκία διεξάγεται η ψηφοφορία για την ανάδειξη προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κάτι που οδηγεί την ΚΕΦΕ στην σκέψη να παρατείνει τη διαδικασία κατά μία ώρα.
Ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ Γιάννης Τραγάκης ανακοίνωσε στις 14:00 ότι «σκεφτόμαστε να δώσουμε παράταση μιας ώρας και οι κάλπες να κλείσουν αντί στις 19:00, στις 20:00». Ο ίδιος απέδωσε την πρόθεση αυτή της ΚΕΦΕ στη μεγάλη συμμετοχή, καθώς και στις ουρές που σχηματίζονται λόγω της διαδικασίας καταγραφής των ψηφοφόρων.
Ο κ. Τραγάκης ευχαρίστησε τους οπαδούς και φίλους της ΝΔ «που μαζικά και συγκινητικά» προσέρχονται στις κάλπες για να τιμήσουν τη δημοκρατία και να ασκήσουν το δικαίωμά τους να ψηφίσουν για τον πρόεδρο της ΝΔ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Συγγρού, από τις 07:00 έως τις 14:00 έχουν ψηφίσει περί τους 200.000 πολίτες, κάτι που στους επιτελείς της παράταξης εμπνέει αισιοδοξία για τον τελικό αριθμό ψηφοφόρων.
Αρχικός στόχος ήταν η συμμετοχή να φθάσει τις 300.000 ψηφοφόρους, ωστόσο ο ρυθμός συμμετοχής που καταγράφεται ανεβάζει το στόχο ακόμη υψηλότερα.
Ενδεικτικό είναι ότι από νωρίς στα περισσότερα από τα 1.200 εκλογικά κέντρα σχηματίζονται ουρές πολιτών, που περιμένουν να ψηφίσουν. Η σχετική καθυστέρηση που παρατηρείται στα εκλογικά κέντρα σχετίζεται με τη διαδικασία καταγραφής των ψηφοφόρων, προκειμένου να μην υπάρξουν διπλοψηφίες.
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εάν οι διαφορές στον αριθμό των ψήφων μεταξύ των υποψηφίων είναι μεγάλες, ίσως από τη Συγγρού να δοθεί μια εκτίμηση αποτελέματος νωρίτερα από την ολοκλήρωση της καταμέτρησης.
Διαφορετικά, η ανακοίνωση του επίσημου αποτελέσματος αναμένεται περίπου στις 23:00.
Νωρίς το πρωί της Κυριακής, η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της ΝΔ ανακοίνωσε ότι η διαδικασία ξεκίνησε και συνεχίζεται ομαλά, χωρίς να έχουν παρατηρηθεί τεχνικά προβλήματα, και κάλεσε τους Νεοδημοκράτες να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. «Η εκλογή προέδρου της Νέας Δημοκρατίας είναι υπόθεση που αφορά όλη την ελληνική κοινωνία και καθορίζει το μέλλον του τόπου» αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ψήφισε νωρίτερα το πρωί στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης. «Σήμερα ψηφίζουμε για το παρόν και το μέλλον της παράταξης μας» είπε. «Με τη ψήφο μας διασφαλίζουμε την ενότητα και στηρίζουμε την κοινή μας προσπάθεια για τη δημιουργία μιας μεγάλης, δυνατής και σύγχρονης Νέας Δημοκρατίας. Είμαι βέβαιος ότι όλοι θα ανταποκριθούμε στο χρέος μας».
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης απηύθυνε μήνυμα ενότητας, λέγοντας: «Το βράδυ δεν θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Μεγάλη νικήτρια είναι η ΝΔ».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Κηφισιά όπου ψήφισε, δήλωσε ικανοποιημένος από τη συμμετοχή του κόσμου και έστειλε μήνυμα ενότητας. «Η χώρα έχει ανάγκη από μια ισχυρή κεντροδεξιά παράταξη» τόνισε.
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή στις εκλογές και τόνισε: «Σήμερα γυρίζουμε σελίδα στη ΝΔ και αφήνουμε πίσω όσα μας πλήγωσαν».
Ικανοποιημένος για τη μεγάλη συμμετοχή εμφανίστηκε ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε ότι ο κόσμος αγκαλιάζει τη ΝΔ. Από το Περιστέρι, όπου ψήφισε, έστειλε το μήνυμα ότι «από αύριο θα είμαστε όλοι ενωμένοι για να φτιάξουμε μια παράταξη όπως την ονειρευόμαστε».
Το μεσημέρι ψήφισε στην Κηφισιά ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μαζί με τη σύζυγό του. Ο πρώην πρωθυπουργός απηύθυνε μήνυμα ενότητας στην παράταξη «για να μπει τέλος σε αυτήν την αδίαστακτη και ανίκανη κυβέρνηση».
O πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ψήφισε το πρωί της Κυριακής στην Θεσσαλονίκη, στο παλαιό κτήριο του Δήμου μαζί με την σύζυγό του Νατάσσα και αποχώρησε δίχως να κάνει δηλώσεις.
Νωρίς το πρωί, σε μήνυμά του στο Twitter, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Καλημέρα! Η ψηφοφορία ξεκίνησε κανονικά! Σήμερα παίρνετε τις τύχες της Νέας Δημοκρατίας στα χέρια σας. Ελάτε να ψηφίσετε».
«Η μάχη ξεκίνησε. Πάμε γερά» έγραψε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.
Σε δηλώσεις του στην κυριακάτικη Real News, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκηςεμφανίζεται αισιόδοξος ότι οι φίλοι και οι υποστηρικτές της ΝΔ θα δώσουν ένα καθαρό αποτέλεσμα ώστε η εκλογική διαδικασία να ολοκληρωθεί από την πρώτη Κυριακή και προσθέτει ότι σε διαφορετική περίπτωση, θα προχωρήσει η διαδικασία σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το καταστατικό για τον β΄γύρο.
Σημειώνει δε ότι «δεν πιστεύω σε συμμαχίες και συμφωνίες που γίνονται ερήμην των πολιτών και υποκρύπτουν συναλλαγές» και προσθέτει για το θέμα της συναίνεσης με την κυβέρνηση: «Κυβερνητική συνεργασία χωρίς κοινούς στόχους, αρχές, προτάσεις, σεβασμό, πολιτικό πολιτισμό και ήθος δεν μπορεί να υπάρξει. Ως αξιωματική αντιπολίτευση όμως, θα στηρίζουμε ότι πιστεύουμε ότι εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον και θα καταψηφίζουμε ό,τι θεωρούμε ότι βλάπτει την χώρα και την κοινωνία».Πρόεδρος του κόμματος θα εκλεγεί όποιος από τους τέσσερις διεκδικητές συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψηφοδελτίων. Σε περίπτωση που κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, τότε η μάχη θα κριθεί στον β' γύρο, την Κυριακή 10 Ιανουαρίου, ανάμεσα στους δύο πρώτους σε ψήφους υποψηφίους.

Εάν απαιτηθεί β' γύρος, τότε δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο όσοι ψήφισαν στον α' γύρο, δηλαδή δεν μπορούν να ψηφίσουν σε τυχόν επαναληπτική εκλογή όσοι δεν ψηφίσουν στις 20 Δεκεμβρίου.

Πληροφορίες για τη διαδικασία παρέχονται και στα τηλ.: 210-9444732, 210-9444981, 210-9444340, 210-9444341, 210-9444342, 210-9444343, 210-9444344 και 210-9444345.

Δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του Κόμματος, τα οποία είτε είναι εγγεγραμμένα και επαναβεβαιώνουν την εγγραφή τους κατά την ημέρα διενέργειας της εκλογής είτε εγγράφονται την ημέρα διενέργειας της εκλογής, με την καταχώρησή τους στη νέα ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Κόμματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του Καταστατικού, εφόσον είναι εγγεγραμμένα στους τελευταίους εκλογικούς καταλόγους των εθνικών εκλογών, που έχουν καταρτισθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Στα εκλογικά τμήματα εξωτερικού δεν θα υπάρξει η ηλεκτρονική υποστήριξη μέσω Tablet και Internet και ως εκ τούτου η διαγραφή του ψηφοφόρου από τον εθνικό κατάλογο και η αναγραφή του Ειδικού Εκλογικού Αριθμού στην Αίτηση Επιβεβαίωσης / Εγγραφής μέλους δεν είναι υποχρεωτική.

Σε περίπτωση που ο ψηφοφόρος δεν έχει την Ελληνική ιθαγένεια, για να μπορεί να ψηφίσει πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στις τοπικές καταστάσεις μελών του κόμματος έως τις 20
Νοεμβρίου 2015. 

Στην εκλογή συμμετέχουν και Έλληνες στο γένος -ανεξαρτήτως αν έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια- εφόσον έχουν αποκτήσει την ιδιότητα του μέλους του Κόμματος έως τις 20 Νοεμβρίου 2015. 

Οι ψηφοφόροι των εκλογικών τμημάτων εξωτερικού, που δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια, πρέπει να επιδεικνύουν, ως έγγραφο ταυτοπροσωπίας, δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο ή άδεια
οδήγησης, ενώ όλοι οι υπόλοιποι ψηφοφόροι, μόνον δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο, τα οποία να έχει εκδώσει η Ελληνική Δημοκρατία. Κατά τα άλλα, η διαδικασία γίνεται όπως έχει προσδιοριστεί για τα εκλογικά κέντρα στο εσωτερικό.

Για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία απαιτείται η καταβολή του ποσού των 3 ευρώ.

Στα ψηφοδέλτια δεν μπαίνει σταυρός προτίμησης, ενώ για τη συμμετοχή στις εκλογές απαιτείται η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας, ή σχετικής προσωρινής βεβαίωσης της οικείας αστυνομικής αρχής ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας

Η εκλογή γίνεται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία των μελών του κόμματος, με βάση τους τελευταίους εκλογικούς καταλόγους των εθνικών εκλογών που έχουν καταρτισθεί από το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η ψηφοφορία πραγματοποιείται σε κάθε εκλογικό τμήμα με ευθύνη της οικείας Εφορευτικής Επιτροπής. 

Κάθε ψηφοφόρος, προσερχόμενος στο χώρο της ψηφοφορίας για την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, παραλαμβάνει, εφόσον δεν φέρει μαζί του, έντυπο αίτησης συμμετοχής του στη διαδικασία, το συμπληρώνει και το υπογράφει. 

Στη συνέχεια υποβάλλει το έντυπο στο χειριστή της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων του εκλογικού τμήματος, ο οποίος, με βάση τα αναγραφόμενα στοιχεία, αναζητεί τον ψηφοφόρο από τον εθνικό κατάλογο, δίνοντάς του και τον ειδικό εκλογικό αριθμό του. 

Επιπλέον, ο ψηφοφόρος καταβάλει στο μέλος της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης που έχει ορισθεί για το σκοπό αυτό το προβλεπόμενο για τη συμμετοχή ή την επιβεβαίωση της συμμετοχής του ποσό (3 ευρώ) και στη συνέχεια ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια