Alpha 1 News

Ρώμη: Κρίσιμη διεθνής διάσκεψη για τη Λιβύη


Ρώμη: Κρίσιμη διεθνής διάσκεψη για τη Λιβύη

Υπό την προεδρία της Ιταλίας και των ΗΠΑ διεξάγεται την Κυριακή στη Ρώμη η διεθνής διάσκεψη που έχει στόχο να ωθήσει τις κυριότερες πολιτικές παρατάξεις της Λιβύης να εφαρμόσουν άμεσα τη συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Στόχος των δυτικών δυνάμεων είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση ενότητας η οποία θα προσπαθήσει να αντικρούσει την ανάπτυξη του Ισλαμικού Κράτους γύρω από το προπύργιό της στη Συρία και βάλει τέλος στα δίκτυα των διακινητών που στέλνουν κάθε μήνα στην Ιταλία χιλιάδες μετανάστες υπό απάνθρωπες συνθήκες.

Όμως οι επικρίσεις που διατυπώνονται για τη συμφωνία προμηνύουν πως κάθε προσπάθεια να επισπευσθεί η διαδικασία συμφιλίωσης κινδυνεύει, αντίθετα, να ενισχύσει τις αντιστάσεις που έχουν εκφραστεί μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας αυτής τον Οκτώβριο και να επιταχύνουν τις διαιρέσεις στο εσωτερικό μιας χώρας που έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι.

Η διάσκεψη διεξάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ο υπουργός Πάολο Τζεντιλόνι υποδέχθηκε λίγο μετά τις 10:00 (11:00 ώρα Ελλάδας) τον ομόλογό του Τζον Κέρι και τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Μάρτιν Κόμπλερ.

Στη διάσκεψη θα παραστούν εκπρόσωποι 18 ευρωπαϊκών και αραβικών χωρών, όπως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατλίοφ και ο γάλλος Αρλέμ Ντεζίρ. Εκπρόσωποι των αντίπαλων πολιτικών παρατάξεων θα τους συναντήσουν το απόγευμα.

«Πρέπει να δείξουμε ότι η δράση των κυβερνήσεων και της διπλωματίας μπορεί να είναι πιο γρήγορη από την απειλή της τρομοκρατίας» επέμεινε σε δηλώσεις του το Σάββατο ο Τζεντιλόνι.

Έπειτα από τη δέσμευση που ανέλαβαν την Παρασκευή στην Τύνιδα οι αντιπροσωπείες των δύο αντίπαλων Κοινοβουλίων –εκείνου του Τομπρούκ (ανατολικά) που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και εκείνου της Τρίπολης– να υπογράψουν την Τετάρτη τη συμφωνία που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, η διάσκεψη της Ρώμης έχει στόχο κυρίως να καταδείξει τη διεθνή αλληλεγγύη.

Οι δύο αντιπροσωπείες, όμως, δεν ήταν σε θέση να υποσχεθούν ότι τα Κοινοβούλιά τους θα επικυρώσουν τη συμφωνία.

«Ανεύθυνο στοίχημα»
Για ορισμένους παρατηρητές, η υπογραφή της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε δύσκολα και με ξένη διαμεσολάβηση, παραμένει ένα «ανεύθυνο στοίχημα», όπως έχουν ήδη δηλώσει η Έμα Μπονίνο, η ιταλίδα πρώην υπουργός Εξωτερικών και ο υψηλόβαθμος γάλλος διπλωμάτης Ζαν-Μαρί Γκεενό στο περιοδικό Politico.

Η συμφωνία του Οκτωβρίου προβλέπει ότι ένας επιχειρηματίας σχετικά άγνωστος, ο Φάεζ Σεράτζ, θα αναλάβει επικεφαλής ενός προεδρικού συμβουλίου που θα αποτελείται από εννέα μέλη, όμως για τους δύο ειδικούς της διπλωματίας, είναι «πολύ απίθανο» οι συνθήκες ασφαλείας να είναι κατάλληλες ώστε να αναλάβουν τα καθήκοντά τους στην Τρίπολη.

«Αυτό σημαίνει πως δεν θα έχουν κανέναν έλεγχο στη διοίκηση του κράτους, ιδιαίτερα στην κεντρική τράπεζα. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουν και πάλι οι μάχες για τον έλεγχο της πρωτεύουσας», ενώ κάθε προσπάθεια να αποκατασταθεί η εξουσία στην Τρίπολη κινδυνεύει να τροφοδοτήσει νέες αποσχιστικές τάσεις στα ανατολικά, προειδοποιούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την Παρασκευή εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην μεγαλύτερη πλατεία της Τρίπολης, καλώντας να απορριφθεί η συμφωνία.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές και αμερικανικές πηγές, στόχος είναι να σχηματιστεί μια κυβέρνηση ενότητας μέσα σε 40 ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας την Τετάρτη, στο Μαρόκο. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ΟΗΕ θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις στα μέρη που εμποδίζουν τη διαδικασία.

Αντίθετα, αν εφαρμοστεί η συμφωνία, η κυβέρνηση ενότητας θα μπορεί να αποκτήσει όπλα, ακόμη και στρατιωτική διεθνή υποστήριξη για να εδραιώσει την εξουσία της, να πολεμήσει κατά της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης, εξήγησε αμερικανός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η παρουσία πολλών χιλιάδων μαχητών του Ισλαμικού Κράτος στην παραλιακή ζώνη της Συρίας προκαλεί ανησυχία σε ολόκληρο τον κόσμο. Την ίδια στιγμή, τοπικοί αξιωματούχοι μιλούν για εκατοντάδες ξένους τζιχαντιστές που έρχονται να εκπαιδευθούν.

Η Ιταλία δηλώνει έτοιμη να αναλάβει επικεφαλής μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επέμβασης, απαιτεί όμως να υπάρχει η συμφωνία μιας αναγνωρισμένης κυβέρνησης και μια συγκεκριμένη εντολή του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια